ZAVIČAJ U SRCU NOSIO: Preminuo književnik Janko Vujinović

V. MITRIĆ

18. 12. 2020. u 00:22

ZNAMENITI srpski književnik, Janko Vujinović (75), rođen u Vukovom kraju, u selu Bradić,, preminuo je preksinoć u Kliničkom centru Srbije.

ЗАВИЧАЈ У СРЦУ НОСИО: Преминуо књижевник Јанко Вујиновић

Foto: V. Mitrić

Vujinović je bio besednik ovogodišnjeg 86 Vukovog sabora, naše najveće i najstarije kulturne manifestacije.

- Ovo je veliki gubitak za srpsku kulturi i posebno za nas u njegovom zavičaju, koji smo ga voleli, poštovali i bili ponosni na njega -kaže gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović.

Janko se u Loznici i čitavom Jadru osećao uvek kao domaćin, a ne samo kao gost, posebno ba Vukovim saborima.

- Vujinović je značajno ime iz sveta kulture, ne samo za naš kraj, već za srpsku književnost, nama je drago što je „naše gore list“ i što je, ne samo čuvao, već i afirmisao vukovski, naš jezik, širom sveta gde je radio i stvaro na najbolji način, što su nastavili da rade njegovi tamošnji saradnici i studenti - podseća Milan Lukić, Vujinovićev prijatelj, saradnik i zemljak ..

Još je roman „Vučji nakot“ pokazao koliko Vujinović nije dozvolio da mu se „otrgne“ rodni kraj, kraj njegovog detinjatva i mladosti, a tek „Knjiga o hrastu“, potvrdila je da on zapravo, bio Jadranin u srcu i to zauvek ostao“.

Foto: V. Mitrić

- Bio sam član Programskog saveta Vukovog sabora, od 1983. - 1985. godine, moje delo „Vuk ili povest o narodnom življenju, nagrađeno dramsko - scensko delo izvedeno je premijerno na završnoj svečanosti Vukovog sabora 1981. godine - pričao nam je Vujinović. - Za mene je Vukov sabor bio i ostao vrhunac svetkovanja u kulturi kod nas Srba i drago mi je što moji zemljaci uspeli da se izbore da je rearfimišu. Vukov sabor je, opet, veliki kao i Vukovo delo i tome se beskrajno radujem i trudim se, koliko mogu, i sam da budem od koristi.

Janko Vujinović iza sebe je ostavio kćerku Tanju, koja je doktor likovne umetnosti i suprugu dr Ljubinku.

Datum i mesto sahrane biće naknadno poznati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)