"NOBEL" NA VRATA: Prestižna nagrada uručena američkoj pesnikinji Luiz Glik

A. P.

09. 12. 2020. u 18:37

OVOGODIŠNJOJ dobitnici Nobelove nagrade za književnost, američkoj pesnikinji Luiz Glik, zbog pandemije, baš kao i drugim laureatima, prestižno priznanje uručeno je na kućnu adresu.

НОБЕЛ НА ВРАТА: Престижна награда уручена америчкој песникињи Луиз Глик

Luiz Glik / Foto AP

- Mi koji pišemo imamo želju da svojim delima dopremo do što više ljudi. Ali, pesnici ne misle o svojoj publici kao mnoštvu u prostornom smislu, poput punog auditorijama, već o mnoštvu kao skupu pojedinaca, koji će čitati stihove tokom dugog perioda vremena - kazala je Luiz Glik primajući medalju i diplomu u svom domu u Kembridžu, u Masačusetsu.

Predstavnik Nobelovog komiteta uručio je Luiz i ček na milion dolara, a ovaj novac, kako je po dobijanju nagrade izjavila, poslužiće joj da "konačno kupi kuću u Vermontu".

U svom govoru, koji je umesto čitanja uživo pred švedskim kraljem u Stokholmu postavljen na stranici Nobelovog komiteta, Glikova se prisetila događaja iz ranog detinjstva kada je u sopstvenoj glavi organizovala takmičenje za najbolju pesmu, birajući između The Little Black Boy Vilijema Blejka i Swanee River Stivena Fostera.

- Ovakva vrsta takmičenja, za čast, za veliku nagradu, delovala mi je potpuno prirodno. Kasnije sam počela da uviđam opasnosti i ograničenja takvog hijerarhijskog razmišljanja, ali kao detetu bilo mi je veoma važno da osvojim nagradu - kazala je taze nobelovka Luiz Glik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)