UMETNOST FOTOGRAFIJE: Igor Marinković - prizori iz Pjongjanga

M. N. M.

10. 11. 2020. u 16:43

MNOŠTVO upečatljivih, čak i za nas koji smo u socijalističkom uređenju živeli, prečesto nestvarnih prizora, zabeležio je vrsni foto-reporter "Novosti" Igor Marinković kada je, pre četvrt veka, ostvario jedan od životnih snova otputovavši u Severnu Koreju i boraveći u Pjongjangu.

УМЕТНОСТ ФОТОГРАФИЈЕ: Игор Маринковић - призори из Пјонгјанга

Foto I. Marinković

- U "najbezbednijoj zemlji na svetu" odmah vas "upozore" da ništa ne može da vam se desi dok ste tamo, a mnogi do samog kraja svog boravka ostanu nesvesni da su sve vreme bili pod "zaštitom" - seća se Igor, kroz čiji su objektiv zabeleženi prizori gužvi u metrou i autobusima, u gradu duž čijih šest traka saobraćajnica tek povremeno prođe i neki - automobil. Sačuvao je i mnoštvo fotografija prelepe dece u uniformama nalik našim pionirskim, no uvek sa pomalo uplašenim izrazima lica - jer, njemu niko nije branio da ih fotografiše, no same "modele" najčešće bi sačekala grdnja zbog "poziranja" strancu.

- U Pjongjangu postoje luna-parkovi poput američkih, koji su za njih besplatni, dok za turiste važe drugačije tarife - navodi Marinković, koji je prizor mališana koji se drži za rešetke zabeležio upravo u jednom takvom luna-parku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a