UPAD U GALERIJU "STARA KAPETANIJA": Uništeni umetnički radovi, među njima i kontroverzni crtež bebe sa sekirom u glavi (FOTO/VIDEO)

M. Kralj

13. 10. 2020. u 23:47

VIŠEDNEVNA hajka na društvenim mrežama „Tviter“ i „Fejsbuk“, protiv postavke andergraund stripova grupe „Momci“ u Staroj kapetaniji, u okviru 11. međunarodnog festivala „Zadnje doba“, završila se vandalskim upadom grupe od deset do 15 mladića u u kapuljačama, koji su pokidali sa zida, a zatim i pocepali strip table. Prema nekim izvorima, korišćen je i suzavac.

УПАД У ГАЛЕРИЈУ СТАРА КАПЕТАНИЈА: Уништени уметнички радови, међу њима и контроверзни цртеж бебе са секиром у глави (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Novosti

U galeriji su se u tom trenutku zatekli jedan radnik obezbeđenja i dežurna umetnica, ali niko od njih nije povređen. Prethodno, oko 19 časova, zemunskoj policiji prijavene su pretnje smrću koje su primili organizatori i autori izložbe.

Kako su prethodno pisale „Novosti“ kontroverze su počele povodom ilustracije sa ove izložbe pod imenom „Kenjkavac“. Na njemu je predstavljena okrvavljena beba kojoj je sekira u glavi, ispod koje piše: „Bebac koji mnogo kenja pa dobije sikiru u glavu“.  Za korisnike „Tvitera“ i „Fejzbuka“, ovaj crtež dimenzija osam puta 15 santimetara, nastao devedesetih godina prošlog veka, bio je „bolestan“, „morbidan“, „užas“, „satanizam“...Pominjala se masonerija, krivične prijave, ustaštvo, a usledile su i ozbiljne pretnje.

Organizatori i autori, objasnili su za naš list, da je reč o specifičnom žanru strpa,  za koga su karakteristični „agresivniji i grafički eksplicitniji sadržaji“, kao i da je ovaj kao i ostali radovi sa ove postavke „brutalni odgovor na brutalnost vremena u kome su nastajali, devedesete godine 20. veka“.  Bili su izričiti u tome da iza ove izložbe ne stoje „ni balije, ni ustaše, ni satanisti“, kao i da na radove nije bilo negativnih rekacija u poslednje 24 godine, od kada je grupa „Momci“, koja više ne radi zajedno, poslednji put izlagala u Staroj kapetaniji .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (9)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove