SMOTRA KNJIGE U DVE KOLONE: Izdavači podeljeni oko načina predstavljanja naslova na oktobarskoj manifestaciji

D. Bt. - D. B. M.

03. 10. 2020. u 09:22

IAKO zbog poznatih okolnosti u poslednjoj nedelji oktobra neće biti tradicionalnog Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, 65. po redu, čitaoci neće ostati mnogo uskraćeni.

СМОТРА КЊИГЕ У ДВЕ КОЛОНЕ: Издавачи подељени око начина представљања наслова на октобарској манифестацији

Foto Ž. Knežević

Najnovija izdanja sa velikim popustima imaće prilike da razgledaju i nabave u knjižarama "Lagune" i "Vulkana", kao i na Trgu republike u Beogradu.

- Izdavači su se na različite načine organizovali u želji da udovolje interesovanjima čitalaca - kaže, za "Novosti", direktor "Klija" i predsednik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) Zoran Hamović. - Oni koji imaju knjižare trude se da što više čitalaca i kupaca pozovu u svoje zatvorene prodajane prostore, a neki od onih koji ih nemaju pojačavju akcije svoje elektronske prodaje. Veliki broj izdavača želi, ipak, da bude deo festivalske atmosfere oktobra i iskoristi mogućnosti neposrednog a zdravstveno bezbednog kontakta sa čitaocima. Udruženje profesionalnih izdavača Srbije je zato pokrenulo inicijativu da se na Trgu republike organizuje manifestacija "Knjiga na Trgu" što je kod izdavača i gradske uprave izazvalo odobravanje i podršku.

Velika knjižara na otvorenom biće na Trgu najverovatnije 17. i 18. oktobra, kada će svoja najnovije naslove, pristigle pravo iz štamparija ponuditi kuće: "Klio", "Paideia", "Geopoetika", "Arhipelag", "Akademska knjiga", "Fedon", "Zavet", "Evoluta"...

- To je odlična prilika da se čitaoci upoznaju sa novom i prethodnom produkcijom najboljih izdavača iz Beograda i drugih gradova Srbije, a uz velike popuste i da nabave veći broj željenih naslova - smatra Hamović.

Ovoj akciji, međutim, neće se pridružiti "Laguna" koja od 15. oktobra do 1. novembra organizuje "Delfi sajam" u svojih 46 knjižara i svim klubovima čitalaca u Srbiji i regionu, kao i na sajtovima. Objašnjavajući zašto su se odlučili na ovaj potez, Dejan Papić, direktor "Lagune", za "Novosti", kaže:

- Nama nije potreban nikakav vašar knjiga, niti prodaja na uličnim tezgama. Smatramo da to otvara mogućnost za razne manipulacije, pa ćemo knjigoljupcima celokupnu našu produkciju ponuditi na drugačiji način. Biće velikih popusta, ali ne i susreta i razgovora sa piscima, zbog zdravstvenih razloga.

U "Vulkanu" su nam rekli da još nisu odlučili hoće li se pridružiti manifestaciji "Knjiga na Trgu", ali su pripremili svoj sajam knjiga, koji će biti održan od 18. do 24. oktobra u svih 28 knjižara i na sajtu. I oni najavljuju velike popuste, pri čemu će čitaocima omogućiti druženje i razgovore sa domaćim piscima.

- Kao odgovorna kompanija kojoj je zdravlje svih nas na prvom mestu, uradićemo sve što je potrebno da se ispoštuju neophodne mere, ali isto tako nećemo dozvoliti da kultura i umetnost posustanu pred naletom pandemije. Svesni smo vremena u kom živimo i savremenog društva i načina života čiji smo integralni deo. Iz iskrene potrebe da čuvamo i negujemo domaću i svetsku književnost, prvi put ove godine na kulturnoj mapi Srbije i u dugoj i značajnoj tradiciji naše kuće, organizovaćemo ovaj događaj - kaže Nenad Atanacković, jedan od trojice vlasnika "Vulkana".

Predstavnik samostalnih izdavača Žarko Čigoja, direktor "Čigoja štampe" ističe da su Skupštini grada dati konkretni predlozi o nastupu na Trgu republike:

- Ako se izuzme knjižarska mreža koju kontrolišu dva izdavača sa velikim potencijalom, ostali izdavači moraju da potraže druge forme. Jedna od njih je i ideja vikend paviljona knjige na Trgu republike. Nadam se da će to pospešiti interes za knjigu i da će to pokazati kako preživljamo u doba korone i šta činiti. Mislim da je to dobra ideja i važna u ovom trenutku kao podrška knjizi i čitaocima. Važno je da istupamo ujedinjeni i spremni da pokažemo šta i kako radimo. Nije lako, ali valjda će biti bolje.

SAJAM JOŠ NA ČEKANjU

DA podsetimo, uprava Beogradskog sajma nedavno je odlučila da Sajam knjiga odloži za sredinu decembra - ukoliko epidemiološke prilike budu dozvolile.

- Kako se nadležni Republički krizni štab nije izjasnio u prilog održavanju Sajma knjiga, ni o ponuđenim organizacionim modalitetima i bezbednosnim garancijama koje je Beogradski sajam ponudio, procenjeno je da u periodu koji je preostao do prvobitno planiranog termina, u potpuno neizvesnim uslovima funkcionisanja, više nije moguće kvalitetno i pouzdano izvršiti pripreme za tu manifestaciju - navedeno je u obrazloženju ove odluke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!