UMETNOST FOTOGRAFIJE: Goran Malić - portret Miloša Žutića

M. N. M.

29. 09. 2020. u 15:08

MOJ "Portret Miše Žutića" snimljen je sa ekstremno jakim teleobjektivom na generalnoj probi predstave "Suđenje gospođi Bovari", u Narodnom pozorištu, u martu 1976.

УМЕТНОСТ ФОТОГРАФИЈЕ: Горан Малић - портрет Милоша Жутића

Portret Miloša Žutića, 1976. / Foto Goran Malić

Vrlo duga žižna daljina uticala je da se pozadina - i glumica Stanislava Pešić - izgube u neoštrini. Čim sam fotografiju prvi put izložio, na međunarodnoj izložbi u Novom Sadu, nagrađena je.

Jednom me glumac Miša Žutić presreće s pohvalom:

- Lepa slika, ona vaša... i moja, iz "Madam Bovari". Hajde da se dogovorimo, voleo bih da imam jednu kopiju za sebe, pa ću se postarati da se negde objavi, da se proslavimo, i vi i ja - osmehnuo se.

Obećah da ću napraviti tu kopiju za njega, pa me poslovi zaokupiše i - zaboravih. Nažalost, kasnije nisam ni mogao da ispunim obećanje jer se Miloš Miša Žutić, sjajan glumac i jednako sjajan čovek, u punoj snazi, iznenada, u jesen 1993., preselio - u uspomenu. Sećanja na njega i njegovu veliku umetnost, ne samo kod mene, i te kako traju. Verujem da sam, ovom objavom, bar delimično, ispunio dato mu obećanje.

Ovako o nastanku portreta slavnog glumca priča majstor fotografije FSS Goran Malić, upravo ovenčan Nagradom za životno delo Foto-saveza Srbije za izuzetan dugogodišnji doprinos afirmaciji i razvoju fotografske umetnosti i postignute vrhunske rezultate u radu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri