ŠKOLARCI PISALI I CRTALI SRCEM: Više od hiljadu ovih radova pristiglo je na ovogodišnji konkurs - tema bila "LJubav"

Marina Mirković

20. 09. 2020. u 10:40

LjUBAV - to najdragocenije i najsuštinskije od svih osećanja, kao motiv i najlepša tema na svetu, okupila je mnoštvo naših školaraca rasutih diljem planete, koji su poslali svoje literarne ili likovne radove na konkurs Udruženja "Dani ćirilice Bavanište".

ШКОЛАРЦИ ПИСАЛИ И ЦРТАЛИ СРЦЕМ: Више од хиљаду ових радова пристигло је на овогодишњи конкурс - тема била Љубав

Foto N. Skenderija

Pesme, priče, minijature, ilustracije narodnih umotvorina, ili kaligrafski prepisi pesama ili tekstova o ljubavi, ćirilička slova - inicijali, te mnoštvo ručno izrađenih lutaka u nošnjama iz rodnog kraja baka malenih učesnika... Više od hiljadu ovih radova pristiglo je na ovogodišnji konkurs, čija je tema bila "Ljubav", dok je pravila održavanja ovoga puta "propisala" pandemija.

- "Dani ćirilice", koje je pre 19 godina osnovao dr Miodrag Maticki sa Verom Sekulić koja manifestaciju vodi, uvek su do sada predstavljali događaj u kome učestvuje celo Bavanište, tamošnja škola i KUD, te kovinska biblioteka i Opština Kovin (sponzor Sabora), sve to uz izložbu radova na beogradskom Sajmu knjiga - priča Ljiljana Simić, koja je žirirala literarne radove, uz Rajku Uljmanski i Matickog, koji je početkom jula izgubio bitku sa koronom.

Foto N. Skenderija

Ovogodišnji zbornik najboljih radova posvećen je Matickom, čoveku koji je predstavljao srce i dušu ove lepe manifestacije.

ČUVARI SRPSTVA

SVI osnovci iz dijaspore koji su se, uz podršku i pomoć svojih mentora, uglavnom nastavnika u dopunskim srpskim školama širom sveta, odazvali pozivu i uzeli učešća u konkursu, dobiće priznanje "Čuvar srpstva", ističe Vera Sekulić u pogovoru Zborniku dečjih radova "Dani ćirilice".

Taj veliki i sveobuhvatni događaj, istinski karneval koji je okupljao malene čuvare ćirilice u Bavaništu, tradicionalno se odvijao 23. maja, uoči slave svetih Ćirila i Metodija. No, devetnaesti Dečji sabor "Dani ćirilice" je sasvim izostao, a sva je prilika da će izostati i Sajam knjiga u Beogradu a sa njim i prateća izložba. Ove godine je, sticajem okolnosti, sve svedeno na predstavljanje zbornika i likovnih radova u predvorju Vukove zadužbine, te predstavljanje izložbene postavke (autorke dr Suzane Polić) na sajtu zadužbine www.vukova-zaduzbina.rs.

- Ipak, sva deca su pisala srcem i sa velikom ljubavlju crtala o ljubavi, opominjući i podsećajući nas odrasle na ono na šta smo možda i zaboravili, na kulturu porodice - ističe Ljiljana, inače urednica Vukovog čitališta.

Raznovrsno Dečji radovi na manifestaciji  "Dani ćirilice Bavanište", Foto N. Skenderija

Prelepe lutke u nošnjama krajeva svojih baka (onakvim kako ih zamišljaju unuci koji odrastaju u belome svetu), bogato ukrašena ćirilička slova i maštoviti crteži, ali i krasnopisom ispisane reči o ljubavi - pristizale su avionom sa svih strana sveta, budući da je čak 159 radova pristiglo iz dijaspore. Pisali su, crtali, vezli, seckali i svoje inicijale ukrašavali osnovci iz Stokholma, Pariza, Liona, Berlina i drugih nemačkih gradova, ali i Johanesburga - dokazujući da se ćirilica sa ljubavlju uči i piše na svim meridijanima, mahom u dopunskim srpskim školama.

Žiri je nagradio ukupno 88 a pohvalio 30 učenika, a likovne radove ocenjivali su dr Suzana Polić, Emil Sfera, mr Vjera Medić i Milica Marković. Svi nagrađeni i pohvaljeni učesnici dobiće diplome, pohvale i knjige kupljene uz pomoć pokrovitelja manifestacije - Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega