"TRPELE" OTVARA SEZONU: Prvo izvođenje u Beogradskom dramskom od početka pandemije

V. STRUGAR

28. 08. 2020. u 13:30

PREDSTAVA "Trpele" Beogradskog dramskog (u režiji Bobana Skerlića) ovih dana obeležiće dva nesvakidašnja događaja.

ТРПЕЛЕ ОТВАРА СЕЗОНУ: Прво извођење у Београдском драмском од почетка пандемије

"Trpele" Foto: BDP

Biće to prvo pozorišno izvođenje od početka pandemije, a ovim naslovom otvoriće se i nova scena kuće - BDP Arena.

Tako će uigrana ženska ekipa (Danica Ristovski, Jadranka Selec, Milena Pavlović Čučilović, Ivana Nikolić, Nataša Marković, Slađana Vlajović i Milica Zarić) probiti led i zaigrati pred "maskiranom" publikom, na matičnoj adresi - s dovoljne distance, ali emotivno i umetnički blisko kao što od 2013. godine uvek čini. Do sada su "Trpele" osvajale brojne nagrade, odigrane su pred više od dvadeset hiljada gledalaca u zemlji i regionu, ali će 4. septembar svakako ostati datum za pamćenje.

- Za nas koji smo gladni pozorišta, koji smo bezuspešno pokušavali da kriziranje ublažimo snimljenim predstavama, za nas je ponovno otvaranje pozorišta praznik - kaže reditelj Boban Skerlić. - Ima neke pravde u tome da se, kao prva, odigra predstava "Trpele". Naše glumice tu predstavu igraju s punom posvećenošću i odgovornošću prema problemu kojim se predstava bavi, ali i prema pozorištu kao, na određeni način, svetom mestu. A pandemijom neka se bave "pandemiolozi".

Danas i sutra će se, istina, epidemiolozi baviti i pozorištem: u ova dva dana u teatru na Crvenom krstu organizovano je testiranje na kovid 19, kako bi svi članovi kuće mogli bezbedno da nastave sa radom.

- Kao uvek u životu, preskaču se prepreke. Jedan od vidova borbe sa situacijom u kojoj se već mesecima nalazimo je i nova letnja scena, BDP arena. I ovo je prava predstava kojom se otvara, a uskoro se "Trpelama" bliži i stoto izvođenje - kaže prvakinja kuće Danica Ristovski. - Naš naslov mogao bi da kaže i šta sve glumac istrpi da bi ponovo zaigrao. Pošto je dužnost pozorišta i da zabavi, i da pouči, i da pruži nadu, mi sa nestrpljenjem čekamo da zaigramo.

Publika će biti raspoređena na distanci, sa maskama, i uz poštovanje svih zdravstvenih mera - pa i na "sigurnoj" udaljenosti u odnosu na glumce.

- Već smo je veoma uspešno odigrale na Tašmajdanu, u onom pokušaju da se tokom leta održi pozorišni život u Beogradu. Predstavu izvodimo ubičajeno, kako je izrežirano, bez povećanja razmaka među glumcima. Inače, među nama je veća distanca samim tim što ne igramo na našoj Maloj sceni. Inače, glumci su poslušni vojnici koji izvršavaju zadatak, a naravno, ima tu i radosti. Prilagođavamo se okolnostima, kao što to čine i svi drugi. Dužnost čoveka i jeste da se prilagodi životu i uslovima u kojima se nalazi. Ova naša letnja scena nam, sama po sebi, omogućava opuštenije igranje jer se izvodi na otvorenom prostoru - kaže Ristovska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!