NEMCI SPREMNI ZA OPERU: Oglasili se berlinski stručnjaci koji tvrde da su u teatru maske dovoljne i bez distance

V. V. S.

19. 08. 2020. u 12:38

DA li je moguće sedeti u pozorišnoj sali, s maskom, bez praznih sedišta u publici? Vodeći nemački epidemiolozi tvrde da je to sasvim izvodljivo i da ne nosi nikakav zdravstveni rizik.

НЕМЦИ СПРЕМНИ ЗА ОПЕРУ: Огласили се берлински стручњаци који тврде да су у театру маске довољне и без дистанце

Novosti

Ovakvu studiju objavili su stručnjaci berlinske klinike Charite, a ona se odnosi na rad u operskim kućama i koncertnim dvoranama. U njoj zadržavaju uverenje da ne postoji opasnost od zaraze kovidom 19 čak i ako ne postoji fizička distanca u gledalištu. Jer, kako tvrde, kada maska prekriva nos i usta - štiti od oko 95 odsto virusnog "opterećenja". Zanimljivo je da iza ovog naučnog stava stoji profesor Stefan Vilih, direktor Instituta za socijalnu medicinu i epidemiologiju berlinskog Charitea (inače i dirigent), koji dodaje i jedno zapažanje iz svog muzičkog iskustva: "Na klasičnim koncertima publika je obično veoma disciplinovana, mirno sedi i ne govori tokom izvođenja".

S maskom na licu, svaki gledalac u sali štiti i sebe i druge, pa kako veruju berlinski stručnjaci, na koncertu ili predstavi čak su bezbedniji nego u samousluzi ili u gradskom prevozu. Naravno, ukoliko je potencijalni gledalac hronični bolesnik ili čovek starijeg doba, sam treba da proceni rizik, koliko god je on po njihovom mišljenju nizak. Kada je o izvođačima reč, dovoljna je razdaljina od jednog metra, osim duvača - poželjno je da budu na udaljenosti od metar i po u odnosu na druge kolege. Konačno, da bi sigurnost bila potpuna, važna su još dva faktora: dovoljan razmak među posetiocima prilikom ulasaka i izlaska iz sale, kao i dobar ventilacioni sistem - koji bi obezbedili posebni filteri za potpuno prečišćavanje vazduha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!