DUBINE JUŽNJAČKOG DUHA: Vladimir Vučković o knjizi "Srodne duše" u izdanju "Glasnika"

D. Alihodžić

20. 08. 2020. u 06:45 >> 02:06

ZA najnoviji roman Vladimira Vučkovića (48) "Srodne duše", u izdanju "Službenog glasnika", njegov recezent Radovan Beli Marković je napisao da je u pitanju "krepka kapka u savremeno srpsko knjižestvo", dok Dejan Stojiljković primećuje da autor nastavlja da se "udubljuje u kompleksnost ljudske psihe i vazda složenih muško-ženskih odnosa".

ДУБИНЕ ЈУЖЊАЧКОГ ДУХА: Владимир Вучковић о књизи Сродне душе у издању Гласника

Novosti

Vučković sa svojim junacima Nadom, Milanom i Ivanom traži odgovore na pitanja šta je ljubav a šta žudnja i koliko smo spremni da odemo daleko dok to ne otkrijemo. Poput junakinje Nade koju je odrastanje pored promuskuitetne babe, partizanskog jataka, nateralo i samu da zaluta u poročna prostranstva.

- Čini se da je književnost južne Srbije zanemarivana u prethodna dva veka više nego književnost drugih krajeva, gde se piše na srpskom jeziku. Vuk Karadžić je neuvrštavanjem narodnog stvaralaštva sa juga Srbije prilikom prikupljanja i objavljivanja, nehotice ili namerno učinio da književnost juga deluje kao da je bez temelja, dubine i složene kulturološke slojevitosti. Zato je pred piscima koji tematizuju život na jugu Srbije zahtevan zadatak da kroz svoje pripovedanje upoznaju široku publiku sa neistraženim dubinama južnjačkog bitija i duha - kaže pisac, inače doktor pravnih nauka.

I u romanu "Vrana u paunovom perju" ("Službeni glasnik") ovaj autor se takođe bavio traganjem za srodnim dušama iako tematizije jednu drugačiju ljubav i to kralja Milana Obrenovića i jedne devojke, kasnije žene iz Niša u koju je Milan bio ozbiljno zaljubljen:

- Iako roman "Vrana u paunovom perju" ima istorijsku pozadinu, jedna od tema je i srodnost duša, odnosno, ljubav jedne obične građanke iz Niša sa knezom Milanom Obrenovićem. To znači da srodnost duša može da postoji i između obične žene i kneza (kralja). Kada su novinari pitali kralja Milana u Beču, neposredno pre njegove smrti, da li je u životu bio stvarno zaljubljen, odgovorio je da je voleo jednu "malu" u Nišu, a ona je za njega bila "spoj divljine i aristokratske lepote.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)