PREDSTAVE NA JESEN? Publika uskoro u pozorištima, a na koji način znaće se posle sastanka u Vladi Srbije

Tanjug

17. 08. 2020. u 16:44

IVAN Karl, gradski sekretar za kulturu, održao je danas sasatanak sa direktorima beogradskih pozorišta u Ateljeu 212.

ПРЕДСТАВЕ НА ЈЕСЕН? Публика ускоро у позориштима, а на који начин знаће се после састанка у Влади Србије

Foto: P. Milošević

U izjavi Tanjugu on je kazao da će publika uskoro u posebnim okolnostima uživo moći da uživa teatarskoj umetnosti.

Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, uputio je 12. avgusta Kabinetu predsednice Vlade Srbije predlog mera i preporuka za nastavak rada od septembra pozorišta u zatvorenim salama tokom pandemije virusa kovid-19.

Ovaj predlog preporuka i mera poslat je i svim direktorima beogradskih pozorišta, Narodnom pozorištu u Beogradu i privatnim pozorištima na razmatranje i promišljanje.

Karl za Tanjug napominje da su tema današnjeg sasatanka bili različiti modaliteti funkcionisanja pozorišta zahtevnim okolnostima suzbijanja pandemije virusa Covida 19.

- Blizu smo održivog i dobrog rešenja, ali svakako moramo da sačekamo odluku republičkog Kriznog štaba koja će biti obavezujuća za sva pozorišta na teritoriji Srbiji - kaže Karl i dodaje da će u sredu 19. avgusta biti održan sastanak u Vladi Srbije gde će prisustvovati predstavnici svih oblasti kulture radi definisanja okolnosti u kojima će u budućnosti osim pozorišta funkcionisati bioskopi, muzički festivali, muzeji...

Gradski sekretar za kulturu veruje da će se na tom sastanku doći do rešenja koja će biti prihvatljiva za sve.

Foto: Tanjug

Ivan Karl

- Kada republički Krizni štab usvoji mere oko funkcionisanja kulturnih dešavanja, ponovo ću održati sastanak a direktorima beogradskih pozorišta i onda videti koje su od naših preporuka najpogodnije za sprovođenje. Tek tada ćemo moći da izađemo sa nekim konkretnim rokovima kada bi publika mogla da se vrati u pozorišne sale. Optimista sam i verujem da će publika uskoro u posebnim okolnostima uživo moći da uživa u teatarskoj umetnosti - kazao je Karl.

Za njega nema dileme da je jako važno da ne bude nikakve euforije oko povratka publike u pozorište.

- Sugerisao sam direktorima pozorišta u Beogradu da na startu ove posebne sezone izađu pred publiku sa manje zahtevnim predstavama gde će se na sceni naći manji broj glumaca. Možda sva pozorišta ne moraju da krenu u sezoni iste nedelje. Sigurno je da će manji broj ljudi biti u prilici da uđe u salu. Možda tek trećina kapaciteta...videćemo... - kazao je Karl.

Foto: P. Mitić

Atelje 212

Okolnosti i tajming premijera predstava bili su takođe tema današnjeg sastanka.

- Predložio sam da se premijere u pozorištima odlože za kraj ove i početak sledeće godine u zavisnosti od epidemiološke situacije - kazao je Karl.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!