OBNOVLJENA RODNA KUĆA BRANKA ĆOPIĆA: Veliki srpski pisca Hašane učinio nezaboravnim

O. MATAVULj

01. 08. 2020. u 21:20

U HAŠANIMA kod Krupe na Uni svečano je otvorena obnovljena rodna kuća srpskog pisca Branka Ćopića.

ОБНОВЉЕНА РОДНА КУЋА БРАНКА ЋОПИЋА: Велики српски писца Хашане учинио незаборавним

Foto: SRNA

Izgradnja identične replike Ćopićeve kuće deo je projekta revitalizacije piščevog rodnog mesta i izgradnje Spomen-područja "Bašta sljezove boje", koji realizuje Ministarstvo prosvete i kulture RS, kao jedan od strateških pravaca kulturnog razvoja za period do 2022.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik u obraćanju je rekao da će Ćopić "živeti daleko duže nego svi mi zajedno", te da je ovo samo jedan mali dug koji mu vraćamo.

- Jedna od najvažnijih stvari je da Ćopića i njegova dela približimo generacijama koje dolaze. Biće prilike da dolazeći u Hašane možda i razumemo zašto je sve Ćopićevo bilo tako lepo napisano, da je trebalo da se rodi samo jedan dečak ovde koji će kasnije izrasti u velikog pisca i da to samo sklopi da se mi u budućnosti time bavimo - rekao je Dodik.

Foto: SRNA

Istakao je da je Ćopić živeo za ovaj kraj i nikada nije propustio priliku da se vrati u Hašane, bude među svojim ljudima i da "pokaže veličinu upravo te srpske nacionalne duše koja nije pravila razlike i nikakvu deobu među ljudima".

- Veliki pisac je svojim velikim delom Hašane učinio nezaboravnim - rekao je Dodik.

Ministar kulture i prosvete Republike Srpske Natalija Trivić kaže da je završetak izgradnje replike Ćopićeve kuće važan trenutak za Srpsku. Ona kaže da time pokazujemo da vodimo računa da se od zaborava sačuvaju svi važni ljudi koji su učinili važnim trenutak u kojem su živeli, a koji su ostali do dana današnjeg kroz sve ono što se izučava u školama ili uopšte u oblasti kulture.

ČUVAJMO ĆOPIĆA

U OBNOVLjENOJ kući Branka Ćopića Milorad Dodik je upisao reči koje služe kao podsetnik i večno sećanje na slavnog pisca:

- Kao što je Ćopić rekao, svako se brani svojim oružjem, a kada nam je savest čista, nema sablje koja može seći naše puteve... Zato čuvajmo Ćopića kao i put koji nam je ostavio!

- Replikom kuće zaokružili smo prvu kulturnu rutu koja će povezivati Hašane, Kozaru i Stričiće i na taj način ćemo povezati Ćopića, Petra Kočića i Skendera Kulenovića i ponuditi ne samo kulturni, već i turistički sadržaj za sve koji dolaze u Srpsku, jer imamo šta da pokažemo - istakla je Trivićeva.

Foto: SRNA

Ona kaže da se radovi u Hašanima nastavljaju u skladu s projektom "Bašta sljezove boje", navodeći da ponuđeni sadržaj neće biti samo oblizak rodne kuće, već kompletan istraživački centar.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)