NOVINA U NACIONALNOM TEATRU: Velikani pozorišta i na - šoljama

V. STRUGAR

četvrtak, 30. 07. 2020. u 12:00 >> 03:13

НОВИНА У НАЦИОНАЛНОМ ТЕАТРУ: Великани позоришта и на - шољама

Foto Narodno pozorište

POPUT mnogih umetničkih kuća u svetu, Narodno pozorište će od jeseni dobiti svoju suvenirnicu, a s njom i priliku da publika u pauzi predstava (kao i turisti na proputovanju kroz glavni grad) saznaju nešto više o ovom zdanju osnovanom 1868. godine, njegovom istorijatu i velikim umetnicima.

Nastanku nacionalnog teatra "kumovao" je knez Mihailo (nezadovoljan činjenicom da se predstave igraju u gostionicama "Kod krune" i "Kod engleske kraljice"), pa je s Državnim savetom odredio lokaciju za prvi teatar u Beogradu, na bivšem turskom placu kod Stambol kapije. Odrešio je i lično kesu priloživši pet hiljada dukata, ali nije dočekao početak gradnje: ubijen je 2. juna te godine. Zato će među suvenirima posebno mesto imati sećanje na njega, a posetioci će moći da kupe i reprint afiše prve izvedene predstave - "Posmrtne slave kneza Mihaila" (u podnaslovu "Slika iz narodnog života Đorđa Miletića") odigrane samo četiri meseca kasnije.

Na policama će se, između ostalog, naći monografije o najznačajnijim umetnicima Drame,

Foto Narodno pozorište

Opere i Baleta, programi i druge stare afiše s najslavnijim naslovima u proteklih vek i po trajanja, fotografije, bedževi, upotrebni predmeti, pozorišne maske, lepeze i ešarpe s detaljima dekora...

- Kao što je Molijer trajni "zaštitni znak" za "Komedi fransez", tako su za nas  Nušić i

Foto Narodno pozorište

Sterija Popović. I sve ostalo u suvenirnici biće, na svoj način, zanimljivo. Tako će među zvezdama nacionalnog teatra, svoje mesto imati Vela Nigrinova koju su nazivali "srpskom Sarom Bernar" - bila je ispiracija i našem poznatom kreatoru Aleksandru Joksimoviću za jednu od velikih revija... - otkriva Ivana Vujić, upranica Narodnog pozorišta. - Inače, u ovom poduhvatu želimo da sarađujemo sa mladim beogradskim umetnicima i FPU, promovišemo njihov rad i damo im priliku za prvi posao. Verujem da ćemo naći pravu formulu u spoju mladosti i tradicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mile

31.07.2020. 14:06

Još jedan vid bacanja para u N.P. Muzej pozorišta radi već skoro 10 god i za to vreme ga je posetilo u proseku 5000 gostiju po godini a od kada je korona došla u Bgd nije prodata ni jedna karta. Pored tog, što niko ne dolazi, tu se zapošljava direktor,kustosi, blagajnik u suvernirnici obezbeđenje i ko zna ko još. Umesto da se ,ako ništa drugo, taj prostor iznajmi ili se tu napravi još jedna scena, oni još izdaju šolje sa ko zna kojim motivima,za koje će se stranci otimati. Bravo

Nedim

01.08.2020. 07:59

Ja mislim da je NP trebalo da obnovi neka operska izdanja kao što su "Norma" opera sa Radmilom Bakočević i Mariom del Monakom,"Bal pod maskama","Trubadur" te komplete ste mogli kupiti za po300dinara2008 godine u suvenirnici.Neka danas koštaju po 1000 dinara opet se isplati a mladi naraštaj će imati predstavu o našim operskim velikanima .