TRKA ZA LAVA: Poznati naslovi u glavnoj takmičarskoj selekciji 77. festivala u Veneciji

R. RADOSAVLjEVIĆ

29. 07. 2020. u 11:15

U GLAVNOJ takmičarskoj selekciji jednog od najglamuroznijih svetskih filmskih festivala, venecijanske Mostre, koja se održava od 2. do 12. septembra, za nagradu Zlatni lav u konkurenciji je 20 ostvarenja, objavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare direktor Alberto Barbera.

ТРКА ЗА ЛАВА: Познати наслови у главној такмичарској селекцији 77. фестивала у Венецији

Tanjug

U trku za prestižno priznanje ušli su veliki ruski sineasta Andrej Končalovski, koji će posle ostvarenja "Bele noći poštara Alekseja Trjanicina", "Raj" i "Greh", s kojima je u Veneciji osvajao nagrade, pokušati da očara žiri i novim filmom "Dragi drugovi". U ovoj selekciji su i drama "Sinovi sunca" iranskog oskarovca Mađida Mađidija, "Neće više biti snega" poljske rediteljke Malgorzate Šumovske, "Novi orden" meksičkog reditelja Mišela Franka, "Lejla i Haifa" Amosa Gitaija, jednog od vodećih izraelskih reditelja...

U trci za Zlatnog lava su i filmovi "Žena špijuna" Kijošija Kurosave, američki Nomadland kineske rediteljke, scenaristkinje i producentkinje Kloe Džao, kanadska drama "Delovi žene" mađarskog reditelja Kornela Mundruca, The Disciple indijskog reditelja Čaitanija Tamhanea (sa filmom "Sud" 2014. bio je pobednik našeg Festivala autorskog filma). Na Mostri će biti prikazani i "Između umiranja" Hilala Bajdarova, "Ljubavnici" rediteljke Nikol Garsija, "Svet koji će doći" Mone Fastvold, Und morgen die ganze Welt Julije fon Hajnc...

ĐURIČIĆEVA I ISAKOVIĆ

U TRCI za Zlatnog lava je i film Quo vadis, Aida bosanske rediteljke Jasmile Žbanić, koji govori o dramatičnim događajima u Srebrenici 1995. godine. U ovoj koprodukciji BiH, Austrije, Rumunije, Poljske, Nemačke, Francuske i Norveške igraju i naši glumci Jasna Đuričić i Boris Isaković.

Barbera je juče najavio i rekordni broj italijanskih filmova, ali ne manje kvalitetnih, koji će zbog manjeg obima festivala i teških uslova u kojima se organizuje biti prikazani u glavnoj selekciji. Na ovoj listi su "Nokturno" Đanfranka Rosija, "Sestre Makaluso" Eme Dante, Miss Marx Suzane Nikjareli i "Naš Bog" Klaudija Nocea.

Žiriju 77. Mostre predsedava holivudska zvezda, glumica Kejt Blanšet (nagrađena u Veneciji Volpi peharom za najbolju glumicu 2007).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna