RADOŠ BAJIĆ O NOVOM FILMU: Kod nas su mnoge istine još zakopane

Radmila Radosavljević

28. 07. 2020. u 13:36

APSOLUTNI pobednik upravo završenog konkursa Filmskog centra Srbije je novi rediteljski film Radoša Bajića, "Heroji Halijarda", koji će dobiti podršku od 52.000.000 dinara, što je najveći iznos koji je dodeljen u konkurenciji filmova u dve kategorije, one sa nacionalnom temom i dugometražne igrane.

РАДОШ БАЈИЋ О НОВОМ ФИЛМУ: Код нас су многе истине још закопане

Novosti

Ova filmska saga (žanrovski, ratna drama), bazira se na autentičnom događaju iz Drugog svetskog rata - spasavanju američkih i britanskih pilota od maja do septembra 1944. sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani, podno Ravne gore.

- Ni ja kao autor, ni naša produkcijska kuća "Kontrast studios", za petnaest godina rada i postojanja od Filmskog centra nikada nismo dobili ni dinar podrške. Zbog toga je odluka kojom je podržan "Halijard", pored ostalog, za mene veoma važna. Verujem da su tema projekta i kvalitet scenarija bili presudni da nadležna komisija i Upravni odbor odluče kako su i odlučili, na čemu smo im zahvalani - ističe, u razgovoru, za "Novosti", Radoš Bajić.

* Šta je ono što dramu spasavanja saveznika čini tako intrigantnom i uzbudljivom za filmsko platno?

- Više od dve godine opsednut sam idejom da snimim film inspirisan kataklizmičnom 1944. godinom, koji odslikava jednu od najdramatičnijih epoha u istoriji srpskog naroda. Reč je o operaciji "Halijard", koja je od kraja Drugog svetskog rata bila skrajnuta i gurnuta pod tepih. Pod pretnjom nadolazećeg komunizma sa istoka, na krilima Crvene armije, Jugoslavija je u završnici rata, novom podelom sveta, uz aminovanje Čerčila i Ruzvelta, bila gurnuta u naručje Staljinu. Jasno je kao dan, da se to tada nije dogodilo, Srbija bi danas izgledala potpuno drugačije.

* U kojim se istorijskim okvirima događala operacija "Halijard"?

- U proleće i leto 1944. saveznici SAD i Velika Britanija, podlo i izdajnički, napuštaju Dražu Mihailovića i okreću se Titu i partizanima. Uprkos tome što su ostavljeni na milost i nemilost komunistima, predvođeni Jugoslovenskom vojskom u otadžbini (JVuO), sa livade u selu Pranjani srpski seljaci realizuju najveću pojedinačnu akciju spasavanja savezničkih pilota u istoriji svetskog vazduhoplovstva. To je istorijski okvir za uzbudljivu priču o velikoj žrtvi i herojstvu, o nezabeleženom dobročinstvu našeg naroda prema saveznicima koji su nas pustili niz vodu. Posle dve godine rada i istraživanja došli smo do scenarija za film "Heroji Halijarda" i TV seriju od šest epizoda, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

* Zanimljivo je da su koscenaristi ovog filma Dušan Kovačević i Đorđe Milosavljević. Da li to literarno "pojačanje" znači da "Halijard" za vas možda ima i najveći značaj od svega što ste snimili do sada?

- Slutim da bi se moglo tako reći. Odlukom FCS, i pre toga Fonda Vojvodine koji nas je takođe podržao, "Halijard" je krenuo na svoj put. Hoće li biti snimljen - pokazaće vreme. Ovo kažem zbog toga jer se radi o veoma zahtevnom i za naše uslove skupom projektu, čija je tek jedna petina budžeta iznos koji nam je odobren. Ali čak i ako se ovaj film nikada ne snimi, za šta su u ovom trenutku pretpostavke podjednake, on će za mene biti nezaboravan i veoma značajan - u radu na scenariju ostvario sam izuzetnu saradnju sa Kovačevićem, koji je sigurno naš najveći dramski pisac, i sa jednim od najuspešnijih srpskih scenarista, Đorđem Milosavljevićem. Ništa manje mi nije bila važna i saradnja sa mladim i talentovanim autorom Strahinjom Madžarevićem, čija mi je vizura "Halijarda" bila neophodna u stvaranju potrebne emocije koju treba da prepozna savremeni gledalac.

* Spasavanje više od pet stotina savezničkih pilota svih ovih decenija stajalo je u nekom polumraku istorije. Zašto se u javnosti ova tema nikada nije smatralo važnom?

- Zbog toga što istoriju pišu pobednici. Posle Drugog svetskog rata mnoge generacije su odrastale sa povezom oko očiju, u lažima čija su pogubna ishodišta bila katastrofalna za sve narode koji su živeli u Titovoj Jugoslviji, a pogotovo za Srbe. Živimo u zemlji u kojoj je komunizam ostavio pustoš u istorijskom pamćenju nacije, u kojoj su mnoge istine još uvek duboko zakopane. Film i serija inspirisani "Halijardom" biće naš pokušaj da bacimo svetlo na jedan herojski podvig srpskog naroda u ratnoj kataklizmi, koji bi budućim generacijama morao da bude primer ljubavi, patriotizma, žrtvovanja i žudnje za slobodom.

Privatna arhiva

 

* Fantastična akcija srpskih seljaka gotovo je prećutana i zaboravljena i u svetskim istorijskim analima. Zbog čega?

- Svet se bavi sobom. U istorijskom i civilizacijskom smislu globalni događaji pretiču jedni druge. Ako mi pokazujemo nemar prema tako važnim dagađajima u sopstvenoj istoriji, zašto bi se neko drugi bavio nama. Doduše, otkako radim na ovom projektu stekao sam utisak da američka strana neguje veliki pijetet prema herojstvu Srba u operaciji "Halijard". To nam podgrejava nade da pokušamo da zainteresujemo američke partnere za naš projekat, bez obzira na to što su šanse da dođemo do koprodukcije sa tamošnjim producentima realno tanušne.

* Zašto su američki koproducenti "nemoguća misija"?

- Zbog toga što je centralna vizura našeg scenarija data iz srpskih očiju i iz naše duše. Glavni junak naše priče o "Halijardu" neće biti nikakav Rambo koji se zatiče u Srbiji i rešava stvari, već srpski narod, koji je kolektivni protagonista herojstva, dobročinstva i humanosti. Kao takav, on je iskušenik velike žrtve, i epski tragičar u zloslutnom vremenu razaranja svih nada u sopstvenu budućnost i nacionalni opstanak.

* Šta je ono najvažnije što mi ni danas ne znamo o "Halijardu"?

- Pored spektakularnosti čitave akcije zadivljujući podatak koji me je fascinirao bile su osvedočene reakcije naroda i seljaka koji su čuvali pilote. Po cenu sopstvenih života oni su krili, štitili i negovali mladiće iz Teksasa, Arizone, Virdžinije, čiji jezik nisu ni razumeli. Jeli su luk i vodu, a avijatičarima su davali krtinu. Druga krucijalna spoznaja tiče se ponašanje saveznika. Svojim praznim avionima doleteli su na Galovića polje da preuzmu pilote, i umesto da u znak zahvalnosti vojnu i sanitetsku pomoć donesu svojim dobročiniteljima, oni su je pre sletanja izbacili na teritoriju koju kontrolišu Titovi partizani. Neverovatno! A kada je u pitanju strani faktor, istorijski je nepobitno da su glavni egzekutori puštanja Srbije i JVuO na čelu sa đeneralom Mihailovićem niz vodu bili Englezi. U tom sudbonosnom trenutku po srpski narod, za razliku od Amerikanaca, prosto je neverovatno koliki su stepen licemerja, izdaje i bahatosti pokazali Englezi. To će u filmu i seriji biti prepoznato.

* "Halijard" fokusira srpsku porodicu u kojoj je jedan sin u partizanskoj, a drugi u četničkoj vojsci, dok otac pokušava da spase najmlađeg sina, da bar on ne uđe ni u jednu vojsku... Da li su te viševekovne podele u srpskom narodu i srpskim porodicama, zapravo, i lajtmotiv ovog filma?

- Mislim da su raskol i bratoubilaštvo najveće kletve koje su zadesile srpski narod. Uz fiksaciju na samu akciju i čin spasavanja pilota u akciji "Halijard", jedna od glavnih tema biće upravo ta raspolućenost u mentalnom tkivu našeg naroda koja nas prati kao usud. Mi, nažalost, i dan-danas još tragamo za nacionalnim konsenzusom, ne uspevajući da identifikujemo nacionalne interese oko kojih dugoročno neće biti polemika i vađenja bratskih očiju.

Privatna arhiva

* Gde leži koren te naše raspolućenosti koja neprestano traje?

- Nisam jedini koji veruje da nam je zbog podela u srpskom nacionalnom biću pomirenje preko potrebno. Nisam ophrvan mržnjom prema komunistima, niti sam zaljubljen u četnike. Posle TV serije "Ravna gora", sa kojom sam prošao golgotu, snažno sam motivisan da napravim još veći iskorak ka istini, oprostu i doprinosu - da se kroz umetnički narativni sadržaj podstaknu sećanja na najlepše osobine naroda kome pripadam, koji je na Zapadu, nažalost, još uvek anatemisan, a koga su od 1945. naovamo, zarad sopstvenih ideoloških utopija, i slovenska braća sa istoka surovo manipulisala. Dok su se drugi narodi u Titovoj Jugoslaviji manje-više sačuvali, zatrovan komunizmom i autodestrukcijom, srpski narod je uništavao svoju samobitnost, tradiciju, veru, baštinu i kulturu. U "Herojima Halijarda" pokušaćemo da pokažemo kako je toga došlo.

* Kakve reakcije očekujete u javnosti sa ovim filmom, ako znamo da partizani i četnici kod nas i dalje ratuju?

- Retko koji filmski autor može da se pohvali činjenicom da su protiv njega i projekta koji radi bile organizovane demonstracije. Svestan sam da će me ponovo napadati i levi i desni, i četnici i partizani. Moguće i žešće nego ranije. Ali, verujte, ne dajem ni pet para! "Ravna gora" je, uprkos organizovanoj satanizaciji preživela, pobedila i izborila se za svoje mesto u pamćenju. U filmskoj umetnosti i u istoriji, već sam prošao sito i rešeto, i protrčao kroz njihovog "toplog zeca". Ali, za sve treba biti kadar. Pored ogromnog rada, upornosti i talenta koji vam Bog da, za ostvarivanje ciljeva i rezultata koji će postati trajna vrednost u kulturnom i nacionalnom biću naroda potrebno je i nešto hrabrosti.

ZVUČNA IMENA HOLIVUDA

* A Koliko će biti komplikovan kasting za ovakav film, i da li možda već imate podelu za likove glavnih junaka?

- U filmu "Heroji Halijarda" i TV seriji "Vazdušni most" igraće više od dve stotine glumaca, od čega skoro jedna četvrtina moraju biti stranci. Za neke velike uloge američkih oficira probaćemo da angažujemo i poneko zvučno ime iz Holivuda. Ali, sve će zavisiti od budžeta kojeg uspemo da dosegnemo. Pored scenarija, kasting je najznačajniji segment uspeha svakog filmskog projekta. Protagonisti "Halijarda" će biti mladi glumci čiji rad posebno pratim i analiziram. Neće biti laka odluka kome da poverim glavne uloge, a pogotovu ko će posle briljantnog Nebojše Glogovca igrati đenerala Mihailovića.

UŽE ZA SIDRO BRODA

* A Šta je, zapravo, halijard?

- Halijard je debelo uže kojim se privezuje sidro broda. Nema, dakle, veze sa Amerikom, Srbijom, a ni sa vazduhoplovstvom. Posle invazije saveznika na Siciliju, na područiju Barija stacionirana je Petnaesta vazduhoplovna armija SAD, koja je teškim bombarderima koji su preletali Srbiju u proleće 1944. bombardovala naftna postrojenja u okolini rumunskog grada Ploešći. Tu su bili najveći Hitlerovi energetski potencijali za Istočni front. Iz pogođenih aviona po povratku iz tih akcija, saveznički avijatičari su iskakali i padali širom Srbije. Posle saznanja da u srpskim planinama seljaci i pripadnici Ravnogorskog pokreta kriju i gledaju kao najrođenije stotine američkih i engleskih pilota, organizovana je akcija njihove evakuacije pod kodnim nazivom "Halijard".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (63)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu