IN MEMORIAM Miodrag Sibinović (1937-2020): Posvećenost literaturi

Zorislav Paunković

28. 07. 2020. u 09:52

SRPSKA kultura pretrpela je veliki gubitak.

IN MEMORIAM Миодраг Сибиновић (1937-2020): Посвећеност литератури

Arhiva

Napustio nas je Miodrag Sibinović (1937-2020), istaknuti srpski slavista.

Radni vek proveo je na Katedri za slavistiku Filološkog fakulteta u Beogradu, gde je predavao Rusku narodnu književnost, Staru rusku književnost, Rusku književnost osamnaestog veka, Rusku književnost prve polovine devetnaestog veka i Rusku poeziju sredine devetnaestog veka, kao i Uvod u nauku o književnosti i Uvod u teoriju prevođenja.

Interesovanja profesora Sibinovića uključivala su srpsku, rusku, ukrajinsku i belorusku tematiku, kao i književno prevođenje, i u svakoj od ovih oblasti dao je nemerljivi doprinos. Počev od doktorske disertacije "Ljermontov u srpskoj književnosti" (1971), objavio je veliki broj knjiga o klasicima (Puškin, Desanka Maksimović, Mandeljštam), a posebno su uticajne bile njegove knjige o književnom prevođenju ("Original i prevod", 1979; "O prevođenju", 1983; "Novi original", 1990). Među poslednjim naslovima ističu se knjige koje sumiraju autorov dugogodišnji rad na polju komparativistike: "Slovenska vertikala" (2008) i "Množenje svetova. Ruski pisci u srpskoj prevodnoj književnosti" (2015).

Sibinovićev stručni rad odlikovali su širina, temeljnost, metodološka pouzdanost i ugrađenost u nacionalnu tradiciju književnosti. Moskovski univerzitet dodelio mu je zvanje počasnog doktora (1996). Kao književni prevodilac najviše se posvetio prevodima poezije ruskih klasika (Puškin, Ljermontov, Jesenjin, Pasternak, Zabolocki, Blok, Ahmatova, Mandeljštam, Jevtušenko, Kušner), ali nije zapostavio ni prozu (Gogolj, Vladimir Odojevski, Čehov, Ljeskov, Tatjana Tolstoj, Aleksandar Solženjicin). Priredio je antologije ruske, beloruske i ukrajinske poezije. Za svoj prevodilački rad dobio je nagrade Udruženja književnih prevodilaca Srbije "Miloš Đurić" (1999), "Jovan Maksimović" (2002) i Nagradu za životno delo (2004). Na predlog Udruženja književnih prevodilaca Srbije, dodeljeno mu je posebno priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi u Republici Srbiji (2007).

Profesor Sibinović dao je veliki doprinos razvoju akademskog, profesionalnog i kulturnog života, kao i popularisanju ruske, ukrajinske i beloruske književnosti na srpskom jezičkom području. Bio je predsednik Komiteta slavista Jugoslavije (1990-1998) i predsednik Prosvetnog saveta Srbije (1984-1989).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024