UDRUŽENJA OSNOVALA FOND SOLIDARNOSTI

M.A.K.

14. 07. 2020. u 05:00

KRIZA koju je izazvala pandemija virusa kovid 19, a koja se posebno odrazila na građane bez takozvanog stalnog zaposlenja, među kojima su mnogobrojni umetnici, iznedrila je i jednu plemenitu akciju.

УДРУЖЕЊА ОСНОВАЛА ФОНД СОЛИДАРНОСТИ

Foto Privatna arhiva

Udruženje likovnih umetnika Srbije, Bazart, udruženja "Stanica - servis za savremeni ples", SULUV, AICA Srbija i Asocijacija NKSS, udružile su se i osnovale Fond solidarnosti, koji je predstavljen juče ispred paviljona "Cvijeta Zuzorić".

Zahvaljujući sponzorima, oni su prikupili pomoć za one kolege van "sistema", odnosno stvaraoce koji nisu samostalni umetnici i nisu dobili pomoć države od 30.000 dinara. Upravo toliko novca, u bruto iznosu, dobili bi umetnici, ali i ostali zaposleni u kulturi, koji bi se prijavili za ovu pomoć, a obezbeđena je suma za njih 150. Tačnije, prikupljeno je 38.000 evra.

- Obratili smo se Ministarstvu finansija i nadamo se da će novac koji će dobiti naše kolege biti oslobođen od poreza - istakla je juče Vahida Ramujkić (na slici), potpredsednik Upravnog odbora ULUS-a.

Uslov za dobijanje pomoći nisu ničiji umetnički rezultati, dodao je Aleksandar Popović, ispred Asocijacije NKSS, dok je Marijana Cvetković iz "Stanice" iznela podatak kako država "prepoznaje" tek nešto više od dve hiljade samostalaca, dok je stvaralaca koji rade vaninstitucionalno mnogo više. Predsednica Odbora vajarske sekcije ULUS, Milica Ružičić, predočila je i probleme koje ovo udruženje ima povodom rekonstrukcije "Cvijete Zuzorić", u koju nije uključeno. Strahuju da se neće vratiti na Mali Kalemegdan po završetku obnove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna