TUŽNE VESTI IZ SVETA KULTURE: Preminuo naš poznati tekstopisac i kompozitor

Novosti online

09. 04. 2024. u 16:18

MILOVAN Prokić, istaknuti radnik u kulturi u Mačvi i na prostorima bivše SFRJ, tekstopisac i kompozitor narodne muzike, preminuo je u 85. godini.

ТУЖНЕ ВЕСТИ ИЗ СВЕТА КУЛТУРЕ: Преминуо наш познати текстописац и композитор

Foto: Profimedia

Milovan je rođen je 1938. godine u Dublju, kod Bogatića, gde je završio osnovnu školu, a potom je upisao i završio petogodišnju Učiteljsku školu u Šapcu. Radio je u prosveti, najpre kao nastavnik muzike, a uporedo studirao književnost pa je kasnije bio i nastavnik srpskog jezika i književnosti.

Bio je inicijator osnivanja muzičke škole u Bogatiću i kao sekretar SIZ-a kulture među najzaslužnijima je za prikupljanje i publikovanje bogatog muzičko nasleđa Mačve u kapitalnom izdanju Muzička tradicija Srbije, autora Ljubinka Miljkovića.

Osam tradicionalnih pesama iz ovog kraja u izvođenju izvornih pevačkih grupa "Mačvanki jarani" i "Stanarice" snimljeno uz Narodnih orkestar Radio Beograda i sačuvano od zaborava u muzičkoj arhivi. Muzički talenat i nadarenost iskazao je kao uspešan autor tekstova i melodija za komponovane narodne pesme koje su ostale prepoznatljive i popularne iako su zasnovane na tradicionalnoj muzici.

Napisao je više od 300 tekstova na koje je komponovao muziku, a najveći uspeh ostvario je sa pesmom "Drino studena, tugo golema" koju je interpretirao Predrag Cune Gojković. Na festivalu narodne muzike Beogradski sabor 1970. godine za kompoziciju "Kažite mi šta je ljubav" u izvođenju Ace Matića osvojio prvu nagradu žirija za tekst i muziku.

Nagrađivan je i na "Ilidži", "Beogradskom saboru", "Raspevanoj jeseni", "Banjalučkom" i drugim festivalima narodne muzike. Njegove kompozicije su pored Cuneta Gojkovića snimili i Aca Matić, Jasna Kočijašević, Muharem Serbezovski, Žarko Dančuo, Nataša Jović, Nikola Urošević, Janko Glišić, Petar Ilić i mnogi drugi interpretatori...

(Informer)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Ovog leta pravac na Kipar - NIKAD JEFTINIJE!