FILMSKA BITKA ZA OSVAJANJE SLOBODA: Dodelom nagrade za životno delo Lordanu Zafranoviću otvoren Martovski festival

Marina Mirković

26. 03. 2024. u 20:27

SEDAMDESET i prvo izdanje najstarije filmske smotre u nas, beogradskog festivala dokumentarnog i kratkog filma znanog pod "nadimkom" - Martovski, otvoreno je večeras u Domu omladine, dodelom nagrade za životno delo čoveku čija su karijera i opus neraskidivo povezani i zauvek ugrađeni u temelje ove manifestacije.

ФИЛМСКА БИТКА ЗА ОСВАЈАЊЕ СЛОБОДА: Доделом награде за животно дело Лордану Зафрановићу отворен Мартовски фестивал

Igor Marinković

Istinski velikan sedme umetnosti, rediteljska gromada, Lordan Zafranović, primajući priznanje kome je samo ime (n)ovog laureata doprinelo na "težini" i veličini, naglasio je da su filmski festivali uvek praznici pre svega za autore, a da je ovaj Martovski - sasvim poseban za njega.

Na istoj je smotri, u istom zdanju, Zafranović davne 1966. prikazao svoj prvi, a 2019. i svoj - stoti film, nanizao neprebrojne nagrade od rediteljskih do onih Gran-pri, da bi pre dve godine predsedavao žirijem 69. Martovskog festivala.

- Između svih ovih godina stala je jedna blistava rediteljska karijera u kojoj su se nizala remek dela u kratkom metru, dokumentarnom i celovečernjem igranom filmu - ponovio je umetnički direktor manifestacije Dejan Dabić.

Sam reditelj je po nagradu došao i na scenu izašao pravo iz montaže svog predugo iščekivanog filma o Jasenovcu, po scenariju Arsena Diklića, pisca koji je Lordana opisivao kao "čoveka koji se ne plaši da po stvarima kopa do dna". A svoje je dokumentarce i kratka ostvarenja opisao ne samo kao svojevrsnu školu i dobrodošle odmore između velikih filmova, već i kao izuzetnu priliku za osvajanje sloboda - koje su autorima kratkog metra oduvek bile dostupnije.

Sanjalice i sanjarenje

"SANjALICE" o istoimenom, prvom ženskom bendu ne samo u Jugoslaviji, film je Vladimira Petrovića koji je otvorio ne samo festival, već i jednu od velikih njegovih tema - pričom o emancipaciji žena. Bezmalo stotinu filmova u takmičarskom, i mnoštvo onih u revijalnom programu, donosi različite priče, perspektive i uvide, podstičući publiku na razmišljanje i - sanjarenje.

- Martovski nam je festival uvek davao novu silu da istrajemo u stalnoj bici za osvajanje slobode, bez obzira na ožiljke i na ozbiljnost posledica - rekao je Zafranović.

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić je zvanično otvorila festival, poželevši gledaocima da ih baš svaki od filmova u predstojećih pet martovskih večeri podseti na značaj istinskih vrednosti i podstakne na toleranciju, razumevanje, saradnju, da ih zapita i zamisli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!