ZLATNO DOBA - OSAMDESETE: Nova izložba u Galeriji Grafičkog kolektiva, povodom 75 godina delovanja

M.A.K.

15. 03. 2024. u 16:40

KAO deo ciklusa "Tradicija za budućnost", koji se bavi značajnim ličnostima i pojavama u proteklih 75 godina delovanja Grafičkog kolektiva, u ponedeljak, 18. marta u 19 časova otvara se izložba koja će predsetaviti radove iz njihove kolekcije stvarane 80- tih godina.

ЗЛАТНО ДОБА - ОСАМДЕСЕТЕ: Нова изложба у Галерији Графичког колектива, поводом 75 година деловања

Foto promo

Za tu devetu deceniju prošlog veka posebno se vezuju dva projekta: jugoslovenska "Mapa Grafičkog kolektiva iz 1985" sa podnaslovom "Vaša prilika za grafiku" i "Grafika meseca" (1987-1990). Čine ih radovi usmereni ka kompleksnim zbivanjima na umetničkoj sceni toga vremena, kao i prepoznatljivi rukopisi autorskih ličnosti. Reč je o različitim poetskim diskursima, ističu u Grafičkom kolektivu, utemeljenim u figuraciji i asocijatovnoj figuraciji, očite za ovo umetničko bratstvo grafičara različitih generacija, i dodaju:

- Reprezentativna jugoslovenska "Mapa Grafičkog kolektiva 1985", promovisana je na izložbi u Galeriji ovog kolektiva decembra te godine, sa idejom promocije i prodaje. Prema koncepciji umetnika Bogdana Kršića, imala je svoj umetnički ali i komercijalni uspeh, a pozvana 23 autora svojim učešćem afirmisali su vitalne ideje osamdesaetih, vreme dobre energije i entuzijazma, decenije poželjne budućnosti i vere u mir.

Učesnici "Mape" bili su Todorče Atanasov, Bogan Borčič, Petar Ćurčić, Slavoljub Čvorović, Božidar Džmerković, Boško Karanović, Stevan Knežević, Radovan Kragulj, Metka Krašovec, Marko Krsmanović, Velizar Krstić, Bogdan Kršić, Branislav Makerš, Branko Nikolov, Salim Obralić, Dimitrije Popović, Ljubomir Stahov, Milan Stanojev, Kemal Širbegović, Ivica Šiško, Halil Tikveša, Milica Vučković, Petar Valdeg. "Mapa Grafičkog kolektiva 1985" izlagana je i na Internacionalnoj izložbi grafike u Ankari 1986. a Bogdan Kršić bio je laureat glavne nagrade.

Dok je projekat "Grafika meseca" realizovan je u formi otvorenog konkursa, sa idejom da se svakoga meseca odabere grafika, odmah otkupi 25 otisaka iz tiraža i promoviše u Galeriji. Tokom tri godine izdato je 17 grafika, a autori su bili Ljubomir Ivanković, Nebojša Radojev, Branislav Fotić, Olivera Stojadinović, Ilija Knežević, Žarko Smiljanić, Cvetan Dimovski, Slobodan Manojlović; Veselin Vukašinović, Milena Tapavica, Milan Blanuša, Branka Bradić, Velizar Krstić, Zorica Tasić, Josip Buktović, Dragan Sovilj, Živko Đak i Stanka Todorović.

BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024