UMETNIČKA DRŽAVA NA MALOM KALEMEGDANU: Čuvena slovenačka grupa IRWIN izlaže u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić"

M.A.K.

08. 03. 2024. u 16:30

LIKOVNA "sekcija" pokreta "Nue sloveniše kunst - NSK" (Neue Slowenische Kunst), koji je na jugoslovensku scenu, osamdesetih godina prošlog veka doneo novi umetnički izraz, estetske i političke polemike (posle prašine koja se podizala zbog njihovog kontroverznog plakata za proslavu Dana mladosti, ukinuto je nošenje štafete) - grupa "Irvin" (IRWIN) od gostuje u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić", u okviru programa regionalne saradnje ULUS

УМЕТНИЧКА ДРЖАВА НА МАЛОМ КАЛЕМЕГДАНУ: Чувена словеначка група IRWIN излаже у Павиљону Цвијета Зузорић

Foto ULUS

Uz njih, NSK su činili i "Lajbah" i "Gledališče sester Scipion Nasice", a izložba kojom će na Malom Kalemegdanu obeležiti četiri decenije postojanja i rada nosi naziv "NSK država - lepa je zemlja" (NSK State - It's a Beautiful Country). Izbor radova koji predstavljju je preuzet sa velike retrospektivne "Šta je umetnost, 'Irvin'?" (Was ist Kunst, IRWIN?), održane u Dortmundu, u Nemačkoj. Postavka se sastojala od dva velika izložbena poglavlja: prvo se bavilo "crnim humorom", a drugo pitanjima države i načinom na koji "Irvin" komentariše aktuelne teme. Veći deo radova koji će videti naša publika je iz tog drugog poglavlja.

Članovi

GRUPU "Irvin") IRWIN čini pet umetnika. To su Dušan Mandić (Ljubljana, 1954), Miran Mohar (Novo Mesto, 1958), Andrej Savski (Ljubljana, 1961), Roman Uranjek (Trbovlje, 1961-2022) i Borut Vogelnik (Kranj, 1959). Grupa je osnovana 1983. u Ljubljani.

U subotu, u 14 časova, biće organizovano i vođenje kroz izložbu i razgovor sa članovima "Irvina", koji će problematizovati položaj i ulogu umetničkih kolektiva i udruživanja umetnika, umetničkog nasleđa Jugoslavije, avangarde i neoavangarde na našim prostorima. Od 1983. pa sve do danas "Irvin" se bavi nasleđem istorije umetnosti Istočne Evrope, a posebno ambivalencijama nasleđa istorijskih avangardi i njenih totalitarnih naslednika - odnosno, dijalektikom avangarde i totalitarizama, smatraju kustosi dortmundske izložbe Inke Arns i Tibojt de Riter.

- Tokom devedesetih, grupa se posebno koncentrisala na kritičko preispitivanje istorije umetnosti "zapadnog modernizma", kojem su njeni članovi razigrano i zagonetno suprotstavili "retroavangardu" "istočnog modernizma" - tvrde nemački kustosi.

Foto ULUS

Pasoši NSK

Početkom devedesetih godina prošlog veka osnovali su "NKS državu u vremenu" (NSK State in Time), koja nema teritoriju, ali izdaje pasoše kao "potvrdu vremenskog prostora". Veliki broj ljudi se prijavio i dobio pasoše NSK. U umetničkim, ali i širim krugovima, taj se dokument prepoznaje od Tajvana, preko Afrike, do zapadnog sveta. U "Cvijeti" će biti predstavljen i njihov projekat "NSK Garda", u okviru koga "vojske" kao oznaku imaju čuveni krst Kazimina Maljeviča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)