INTERNACIONALNA KNJIŽEVNA KOLONIJA: Manifestaciju otvara akademik Goran Petrović

J. S.

04. 12. 2023. u 11:41

U Vranju, u utorak, 5. decembra, počinje deveta po redu Književna kolonija koja od ove godine postaje internacionalnog karaktera.

ИНТЕРНАЦИОНАЛНА КЊИЖЕВНА КОЛОНИЈА: Манифестацију отвара академик Горан Петровић

Foto: Z. Jovanović

Gost na otvaranju manifestacije biće književnik i akademik Goran Petrović, o čijem stvaralaštvu će govoriti prof. dr Aleksandar Jerkov, koji će ovom prilikom biti i moderator književnog druženja.

Dan posle, od 10 do 12 sati, u Galeriji Narodnog univerziteta akademik Goran Petrović održaće radionicu sa srednjoškolcima. U večernjim satima gost kolonije biće Uroš Petrović, jedan od najčitanijih pisaca za decu. On će prethodno u prepodnevnim satima, u sali Periodike vranjske Biblioteke, održati i radionice sa osnovcima.

U četvrtak, 7. decembra, gosti kolonije biće pesnici za decu Miroslav Kokošar i Tode Nikoletić, dok će moderator razgovora biti Marjan Živković. Petak, 8. decembar, rezervisan je za promociju antologije „Novi duhovni most – Novi Sad – Bari”. Ovo značajno dvojezično pesničko delo biće predstavljeno na vranjskoj koloniji zahvaljujući saradnji sa udruženjem „Dante Aligijeri” Vranje, Institutom za italijansku kulturu Beograd i Društvom novosadskih pesnika. Književno druženje sa srpskim i italijanskim stvaraocima vodiće Gordana Dimitrijević, direktorka JU Narodni univerzitet.

Književna kolonija Vranje 2023. završava se u ponedeljak, 11. decembra, gostovanjem prof. dr Slavice Garonje, književnice iz Beograda, a razgovor sa njom vodiće Olivera Đorđević. Sve književne večeri oržavaju se u svečanoj sali Gimnazije „Bora Stanković” sa početkom u 19 sati.

Okupljanje književnika u Vranju od 2014. godine organizuje Javna ustanova Narodni univerzitet Vranje, pod pokroviteljstvom Grada. A ove godine Koloniju su podržali i Institut za italijansku kulturu Beograd, udruženje „Dante Aligijeri" Vranje i Društvo novosadskih književnika (DNK), pa je samim tim dobila i internacionalni karakter.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije