BEZ KOMPROMISA DOSLEDAN SEBI: Narodni muzej u Šapcu posthumno ispunio želju Momčilu Momi Antonoviću (1937 - 2019)

M. Kralj

11. 11. 2023. u 10:00

RETROSPEKTIVNI osvrt na stvaralaštvo slikara i profesora Fakulteta likovnih umetnosti Momčila Mome Antonovića u Narodnom muzeju u Šapcu, iz privatne kolekcije njegove porodice, podseća na dela nastala od šezdesetih godina prošlog veka do dvehiljaditih godina.

БЕЗ КОМПРОМИСА ДОСЛЕДАН СЕБИ: Народни музеј у Шапцу постхумно испунио жељу Момчилу Моми Антоновићу  (1937 - 2019)

Foto Narodni muzej Šabac

Izložba, koja će biti otvorena sledećeg petka u okviru manifestacije "Vinaverov svet", jeste i posthumno ostvarenje umetnikove davnašnje želje da se predstavi šabačkoj publici.

Na postavci su zato zastupljeni radovi iz različitih ciklusa, rađeni u tehnikama ulja i pastela, kako bi pružili temeljan uvid u poetiku koju je Antonović razvijao godinama, tragajući za novim, ekspresionističkim slikarstvom.

Foto Narodni muzej Šabac

 

- Celokupan Antonovićev opus svedoči o visokim dometima njegovog stvaralaštva, u kojem je pokazao da je moguće tokom višedecenijskog rada opredeljenu ekspresiju primeniti na različite umetničke prakse u nekoliko varijeteta, ostajući dosledan sebi i beskompromisan prema trendovima - ističe Tatjana Marković, istoričar umetnosti. - Različitost je bila njegova odluka, nepristajanje stav, doslednost vrlina, a darovitost način da se ostavi trag u prestižnom toku našeg savremenog likovnog trenutka.

Prema rečima ove kustoskinje Narodnog muzeja u Šapcu, još na početku karijere, vidljivo je umetnnikovo bekstvo od akademskog slikarstva, a figura dominira kao središni motiv slike. Početkom sedamdesetih taj pristup se menja, a primat na slici preuzima boja, koja postaje nosilac ekspresije.

Beograd i nebeske visine

POSLEDNjIH decenija fokus Antonovićevog rada bio je usmeren ka Beogradu, gradu u koji je došao, u kojem je odabrao da ostane, koji ga je prigrlio, te nimalo ne iznenađuje rešenost da baš Beograd bude urbanitet koji će umetnik vinuti do nebeskih visina - naglašava Markovićeva. - Spajajući drevne Meteore i vekovni Beograd u simbiozu mitskog i religioznog, nastajao je ciklus raskošnog kolorita, valovitih linija, vilinskog zidanja između neba i zemlje u kojem dominiraju hramovi, od Vizantije do Srbije.

- Značajan deo njegovog opusa, koji se temelji na figuraciji, jesu crteži koji pokazuju sugestivnost, snagu, modernost, izvesnu karikaturalnost i grotesknost. Motivski repertoar nije prevelik, ali je umetnik uspeo da razvije znatan registar likova različitih psiholoških i duševnih stanja. Figure su istaknute na uglavnom monohromnoj pozadini, čime stiču dominaciju i grade kompozicionu konstrukciju, s naglaskom na univerzalna osećanja u kojima se neretko prepoznajemo. Stanju duše telo je vizuelni ekvivalent, nagoveštaj unutrašnjih damara koji pojačavaju emocionalnu dimenziju crteža, a posmatrača uvode u stanje zapitanosti i zatečenosti - zaključuje Markovićeva.

Foto Narodni muzej Šabac

 

Ovaj rođeni Kruševljanin, odrastao u Kraljevu, beogradsku Akademiju likovnih umetnosti završio je u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića, kod koga završava i postdiplomske studije.Usavršavao se na studijskim putovanjima u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, SAD, Španiji, Nemačkoj, Mađarskoj, Škotskoj, Holandiji.

Za redovnog profesora FLU izabran je 1988, a bio je dekan ovog fakulteta u tri mandata. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, dela mu se nalaze u muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Ova postavka koju su zajednički priredili Fondacija "Stanislav Vinaver", Narodni muzej u Šapcu i Antonovićeva porodica, biće otvorena do 7. decembra.

Foto Narodni muzej Šabac

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!