SVAKI SAJAMSKI DAN POSTAO "ŠKOLSKI": I ovogodišnja smotra pisane reči u znaku velike posete učenika

M.Mirković - D. Matović

04. 11. 2023. u 14:48

ISTIČUĆI da je, ne samo njegov, glavni utisak sa proteklog Sajma knjiga - svakodnevno prisustvo velikog broja dece iz škola širom zemlje i regiona, zbog čega je svaki sajamski dan postao "Školski dan", pisac i izdavač Gojko Božović predložio je da bi za tu, uslovno rečeno "novu" publiku, valjalo pažljivije osmisliti i organizovati zanimljive i prijemčive sadržaje.

СВАКИ САЈАМСКИ ДАН ПОСТАО ШКОЛСКИ: И овогодишња смотра писане речи у знаку велике посете ученика

Novosti

- Ako je prošlogodišnja izrazito velika poseta učenika osnovnih škola Sajmu knjiga bila nova pojava, ovogodišnja poseta nipošto nije nova, ni neočekivana situacija - rekao nam je Božović, glavni urednik izdavačke kuće "Arhipelag". - Ali, to se ne prepoznaje u organizaciji, ni u programskom sadržaju Sajma knjiga. Mada su to izdavači govorili i prošle godine tokom Sajma i u godini između dva Sajma, u tom pogledu nije učinjeno ništa. Pošto već postoji nova publika, onda je to odlična prilika da bude prepoznata, da joj se obratimo na pravi način i da tako Sajam knjiga dobije čitavu jednu novu dimenziju.

Božović smatra da toliki broj učenika osnovnih škola naprosto iziskuje da Sajam knjiga oblikuje u svom programskom sadržaju novu celinu koja bi upravo odgovarala očekivanjima i senzibilitetu tih učenika:

- Verujem da bi jedna posebna hala ili, recimo, polovina Hale 4, koja je sada tokom Sajma pretvorena u veliku knjižaru, trebalo da bude velika pozornica sa čitavim nizom programa za decu i mlade - od predstavljanja knjiga za nove generacije čitalaca, preko predstavljanja stripova i grafičkih novela, do pozorišnih predstava po književnim delima i projekcija dokumentarnih i igranih filmova. Posebno mesto u svemu tome trebalo bi da imaju susreti s poznatim piscima za decu i mlade, kao i književne i čitalačke radionice. Na taj način učenici osnovnih škola ne bi bili samo posetioci Sajma knjiga kojima se niko ne obraća i koji kruže po sajamskim halama bez jasnog koncepta, već i njegov sastavni deo, dok bi program prilagođen njihovom senzibilitetu od Sajma učinio još važniji i puniji doživljaj za njih.

Po mišljenju Božovića, Sajam knjiga je potreban i važan događaj, s vrlo velikim uticajem osobito u sredinama u kojima nema knjižara i klubova čitalaca.

Sve popularniji pisac za decu Bojan Ljubenović, koji uvek rado ističe da je u krilatici "Vratimo decu knjizi" sadržan naš ne samo ljudski već i patriotski zadatak - smatra da je predlog Božovića odličan, ali da se ne bismo morali ograničavati samo na sedam ili devet sajamskih dana.

- Slažem se sa predlogom, naravno, i to bi trebalo da bude zajednička akcija Ministarstva prosvete, škola i izdavača za decu, od "Pčelice" i "Male lagune", preko "Kreativnog centra" i "Odiseje" do "Vulkančića", mogao bi se i deo neke hale predvideti samo za te programe, i pokazali bismo da su i država i škole i izdavači složni u podršci dečje književnosti - navodi Ljubenović. - Ipak, to jeste nešto na čemu bi trebalo da radimo 365 dana u godini, i na druge načine, poput onog koji sam već predlagao - da Ministarstvo kulture godišnje izdvoji potrebnu sumu i obaveže svakog od izdavača da objavi pet do deset knjiga domaćih autora a reprezentativnog izgleda i sadržaja, koji bi bio konkurentan tabletima i telefonima. Tako bismo već za nekoliko godina dobili ozbiljnu produkciju dobrih knjiga za decu u bibliotekama, knjiga koje izgledaju sjajno a nisu licence već mirišu na našu zemlju.

Pomoć medija

NA SAJMU jesu postojali dečji programi i tribine, ali je potrebno da budu bolje medijski propraćeni i da se uključi što više dece - kaže Nevena Marković, predstavnik za medije Izdavačke kuće "Pčelica". - Svakako smatramo da bi to trebalo da organizuje Sajam kako bi privukli veći broj posetilaca, jer mi izdavači imamo već dovoljno troškova zakupa, opremanja, transporta i dr. Ali možemo podržati učešćem naših autora, ilustratora...

I nagrađivani dečji pisac Jovica Tišma, koji ne krije radost zbog toga što je na Sajmu mnogo više dece čekalo u redu na potpise Ršuma i Branka Stevanovića, nego Šešelja, smatra da je zamisao o dečjim programima odlična ali - uz bolju organizaciju.

- Da, bilo bi lepo, i bogougodno, kao i sve što se za decu i zbog dece organizuje - kaže Tišma. - Ipak, kao neko ko je baš 26. oktobra, na zvaničan Školski dan, bio gost jedne sajamske tribine, zaključio sam da je kao i svake godine, problem sveopšta galama. Tri puta su dolazili u salu "J. J. Zmaj" da nas zamole da isključimo naš razglas, ja sam tražio da organizator to i uradi (grlat sam), ali onda su oni nas nadglasavali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)