NOVA POSTAVKA U BEOGARDSKOJ "B2" GALERIJI: "Deset slika" Nemanje Nikolića

M.A.K.

03. 11. 2023. u 17:19

TREĆA beogradska izložba Nemanje Nikolića u ovoj godini, posle onih proletos u "Rimi" i Likovnoj galeriji KCB, biće otvorena u subotu, 4. novembra u 19 časova, u "B2" galeriji.

НОВА ПОСТАВКА У БЕОГАРДСКОЈ Б2 ГАЛЕРИЈИ: Десет слика Немање Николића

Foto: M.Janković

Postavka pod imenom "Deset slika", bavi se istraživanjem nastanka i čitanja slike u vremenu gde je sve posredovano binarnim kodom. Nemanja Nikolić, kako stoji u najavi, svoju sliku gradi kao posledicu impresije na pokrete u filmu i ritam u muzici. Njegove ekranske slike tako predstavljaju promišljanje tehnološkog puta slika, koje su nasuprot digitalne matrice izvedene kroz manuelni rad, čime se u delu reflektuju raznoliki prostori mišljenja i osećanja.

- Umetničko istraživanje Nemanje Nikolića više od decenije posvećeno je ispitivanju iskustva nastanka i čitanja slike (image/picture) koja može biti procesuirana kroz različite, po prirodi opozitne medije. Film kao matricu za detekciju pokreta, proširenu naraciju, ili postupak nastanka ekranske scene Nikolić sučeljava sa osnovom svoje prakse, dvodimenzionalnom formom slike - piše u tekst koji prati postavku istoričarka umetnosti Una Popović. - Koliko god je Nikolićeva dosadašnja praksa usmerena na analizu filma kao pokretne slike ona se ovom prilikom simbolično usložnjava u temeljnom (kroz uvek isti minuciozan manuelan rad) prikazu mehanike sprovođenja filmskog jezika ali preko digitalnog signala koji nikad nije odgovarao analognim vibracijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)