KARL-MARKUS GAUS U POSTOJBINI SVOJE MAJKE: Poznati austrijski pisac održaće književno veče u Novom Sadu

V.C.S.

01. 11. 2023. u 16:20

KARL-MARKUS GAUS, jedan od najznačajnijih austrijskih savremenih pisaca, esejista i urednik, član Nemačke akademije za jezik i poeziju i član žirija za nagradu "Aleksandar Tišma",čija je majka poreklom iz Futoga, održaće u ponedeljak, 6. novembra, u 19 sati, književno veče u Kulturnom centru Novog Sada.

КАРЛ-МАРКУС ГАУС У ПОСТОЈБИНИ СВОЈЕ МАЈКЕ: Познати аустријски писац одржаће књижевно вече у Новом Саду

FOTO: Arhiva novosti

Gaus je, između ostalog, poznat domaćoj čitalačkoj publici jer je otvorio 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga 2017. godine, kada su zemlje nemačkog jezičkog područja (Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn) bile počasni gosti.

Pored samog autora, na književnoj večeri u Novom Sadu govoriće i pisac i njegov prijatelj Laslo Vegel, kao i prof. dr Dragan Prole i prevoditeljka Emina Peruničić. U Srbiji su objavljena dva Gausova dela, u izdanju Akademske knjige. Prošle godine izašli su putopisi "U muzeju odbačene budućnosti: četiri putovanja" (Moldavija, Bugarska, Novi Sad i Hrvatska), a ove godine "Avanturističko putovanje kroz moje sobe".
I jedna i druga knjiga predstavljaju mešavinu putopisa i esejistike i pune su različitih istorijskih podataka i zanimljivosti. U obema se, takođe, ogleda Gausov kritički stav prema marginalizovanju  manje razvijenih delova Evrope, dvostrukim aršinima, reviziji istorije, diskriminaciji...

FOTO: Arhiva novosti

 


Zanimljivo je da se u drugoj knjizi Gaus poigrao žanrom koji je bio popularan krajem 18. i početkom 19. veka, a "ustoličio" ga je konzervativni oficir Gzavije de Mestr, protivnik Francuske buržoaske revolucije i zet ruskog cara, koji je zbog učestvovanja u dvoboju dobio 42 dana kućnog zatvora. U ta 42 dana nastaje njegova knjiga u 42 poglavlja - "Putovanja po mojoj sobi". U njoj opisuje predmete u svom sobnom okruženju i navodi sećanja i razmišljanja koja kod njega pobuđuju. Žanr postaje izuzetno čitan, a Gaus će uraditi nešto slično i kroz evociranje uspomena vezanih za sudbinu predmeta u svom stanu, u Salcburgu, ispričaće kratku i slikovitu istoriju ovih prostora, mahom u 20. veku.
Od 1991. Karl-Markus Gaus je glavni urednik književnog časopisa Literatur und Kritik. Njegove knjige prevedene su na više stranih jezika i dobile su veliki broj nagrada, među kojima su: Nagrada "Šarl Vejon" , Austrijska umetnička nagrada za književnost, Nagrada "Johan Hajnrih Merk", Nagrada "Žan Ameri" i Lajpciška književna nagrada za evropsko razumevanje.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)