JAGOŠEV NOVEMBAR: Na repertoaru JDP predstave prerano preminulog reditelja

V.V.S.

31. 10. 2023. u 20:42

U ZNAK sećanja na nedavno preminulog reditelja Jagoša Markovića (1966 - 2023) u Jugoslovenskom dramskom odlučili su se na, za naše pozorišne prilike, nesvakidašnji potez - ceo novembar biće posvećen "ne samo omiljenom saradniku nego i istinskom prijatelju JDP", čije su četiri predstave na njihovom redovnom repertoaru.

ЈАГОШЕВ НОВЕМБАР: На репертоару ЈДП представе прерано преминулог редитеља

foto P.Mitić

U mesečnom planu koji su nazvali "Jagošev novembar", na Velikoj sceni "Ljuba Tadić" biće izvedene predstave s Markovićevim rediteljskim potpisom: "Čudo u Šarganu","Vrat od stakla", "Putujuće pozorište Šopalović" i "Tako je (ako vam se tako čini".

Inače, u Jagoševoj "zaostavštini" na istoj pozorišnoj sceni je i nekoliko starijih predstava, budući da je jedan od najomiljenijih reditelja kuće postavio i Molijerovog "Uobraženog bolesnika", Nušićevo "Sumnjivo lice", Držićev "Skup", Šekspirovu "Bogojavljensku noć", dok je "Govornica" njegova jedina predstava u karijeri za koju je napisao i dramski tekst.

Povodom predstave koja je 2003. premijerno izvedena u Teatru "Bojan Stupica", Marković je rekao da je želeo da ukaže na značaj unutrašnjih monologa, jer "više govorimo nego što živimo", a stvari u životu neprestano se ponavljaju što je bila i tema ove tragikomedije. U glumačkom ansamblu angažovao je svoje stalne saradnike, a neki od njih bili su Ksenija Jovanović, rade Marković, Cvijeta Mesić, Vojin Ćetković, Predrag Ejdus, Olga Odanović, Akleksandar Srećković, Marinko Madžgalj i Đurđija Cvetić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)