LIKOVI NA MARGINI: Tea Obreht, američka književnica , Gostovala u "Laguni"

D. Bt.

23. 10. 2023. u 15:27

NA štandu "Lagune" je svoja dva romana "Unutrašnjost" i "Tigrova žena" potpisivala poznata američka autorka srpskog porekla Tea Obreht.

ЛИКОВИ НА МАРГИНИ: Теа Обрехт, америчка књижевница , Гостовала у Лагуни

Tea Obreht, Foto Laguna

Za ovu drugu knjigu, svojevremeno je dobila izuzetno cenjenu nagradu "Orindž". Rođena u Beogradu kao Tea Barjaktarević, od svoje dvanaeste godine živi u SAD i piše na engleskom.

- Ranije sam, dok su baka i deka živeli u Beogradu, često dolazila, ali posle njihovog odlaska nisam se vraćala u rodni grad osam godina. Prijatno sam iznenađena izgledom Beograda koji se mnogo promenio, a posebno sam impresionirana Sajmom knjiga i prisustvom tolikog broja mladih ljudi, jer nas sa raznih strana ubeđuju da vreme romana, pa i vreme knjige, prolazi.

Na pitanje kako se probila na američkoj književnoj sceni kaže:

- Taj put je svakome težak. Pisala sam dugo priče, a zatim roman "Tigrova žena", koji je na moje veliko iznenađenje postao bestseler. Rukopis sam najpre pokazala prijatelju koji ga je prosledio književnom agentu, a ovaj ga je oberučke prihvatio i tako je počela moja književna karijera. To je priča o doktorki koja saznaje da je njen deda preminuo i u sećanju vraća njegove priče o detinjstvu i mladosti. Što su priče starije, to su više pune magije.

Pre tri godine ona je najavila novu knjigu i, za "Novosti", kaže da će u Americi biti objavljena 19. marta:

- Radni naziv je "Jutarnja strana", a glavna junakinja je devojka, izbeglica koja sa majkom dolazi u nepoznat grad. Majka počinje da radi kao domar, a ona postaje opsednuta susetkom koja joj deluje kao vila.

Na pitanje kako i kojim tempom radi, odgovara:

- Pišem tri sata dnevno, popodne, prva ruka mi je uvek neuredna, pa rukopis zato menjam dok ne dođem do konačne verzije. Inače, uvek me zanimaju oni likovi koji su na margini događaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)