FESTIVAL SAVREMENOG PLESA I PERFORMANSA: Pod sloganom "Feminističke budućnosti" osam programa iz celog sveta u Beogradu

V.V.S.

20. 10. 2023. u 16:58

NA 16. izdanju Kondenza, Festivala savremenog plesa i performansa koji se pod sloganom "Feminističke budućnosti",od 27. oktobra do 4. novembra održava u Beogradu (u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples), biće odigrano osam predstava i performansa.

ФЕСТИВАЛ САВРЕМЕНОГ ПЛЕСА И ПЕРФОРМАНСА: Под слоганом Феминистичке будућности осам програма из целог света у Београду

foto S.Stavrova

Ovaj festival pokušaće da, kroz rad gostiju koji dolaze sa različitih kontinenata i iz sredina koje su snažno obeležene posledicama imperijalističke i kolonijalne prošlosti, ispita forme neokolonijalizma koje oblikuju društva u kojima i danas živimo. Kroz različite umetničke i istraživačke forme i teme pogledaće se u izazove sadašnjice koja još uvek pruža mogućnost za bolju, feminističku budućnost.

Marijana Cvetković suosnivačica Stanice Servisa za savremeni ples i festivala Kondenz, povodom ovogodišnjeg festivalskog izdanja je rekla:

- Ovaj festival radili smo u saradnji sa dva partnerska festivala savremenog plesa, Plesnim festivalom Rejkjavik sa Islanda i festivalom Meteor iz Bergena u Norveškoj. Kroz dvogodišnju razmenu, zajednička putovanja, razgovore i zabrinutosti za svet koji se pred našim očima ruši pod silama kapitalističke surovosti, mapirali smo umetničke odgovore na fenomene koje danas prepoznajemo kao forme neokolonijalizma u našim različitim, ipak perifernim evropskim društvima: od ekstrakcije prirodnih resursa (minerala, nafte, gasa), uništenja lokalne poljoprivrede i proizvodnje hrane, rasprodaje vodenih izvorišta i vodotokova, do kulturnog kolonijalizma koji onemogućava prepoznavanje izvorišta savremenih društvenih problema i sukoba.

Takođe, Festival skreće pažnju na naš prostor i region i na izuzetno važno stvaralaštvo u polju koreografije i plesa koje nastaje u okvirima mreže Nomad Dance Academy i inicijative (Non)Aligned Movements.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)