PREMIJERA "LUTKE SA KREVETA BROJ 21" : U Narodnom pozorištu dramu Đorđa Lebovića režira Egon Savin

V.V.S.

16. 10. 2023. u 17:27

PREDSTAVA "Lutka sa kreveta broj 21", po tekstu Đorđa Lebovića (u adaptaciji i režiji Egona Savina), prva je premijera u novoj sezoni Narodnog pozorišta u Beogradu, a biće izvedena 17. oktobra na Sceni "Raša Plaović".

ПРЕМИЈЕРА ЛУТКЕ СА КРЕВЕТА БРОЈ 21 : У Народном позоришту драму Ђорђа Лебовића режира Егон Савин

foto Narodno pozorište u Beogradu

Ovo je, inače, prva postavka drame iz 1968. godine jednog od najznačajnijih srpskih dramskih pisaca na sceni nacionalnog teatra. Radnja komada, zasnovana na istinitim, tragičnim događajima iz Drugog svetskog rata, dešava se dve decenije posle njegovog završetka.

O razlozima da napiše ovako potresan tekst, Đorđe Lebović je svojevremeno rekao:

- Zabrinut sam i prestrašen. Strepim od zločina koji ostaju nekažnjeni, od grehova koji ostaju neokajani. Strahujem od izjednačavanja nevinosti i krivice, pravde i nepravde, časti i besčašća, od poistovećivanja krvnika i žrtava.

Reditelj Savin, koji je u ovoj kamernoj drami poverio uloge Nikoli Ristanovskom, Zorani Bećić Đorđević i Petru Strugaru, smatra da komad predstavlja "protest protiv kratkog pamćenja pred uvek latentnom mogućnošću ostvarenja ponovnog ljudskog zla".

- Ova istinita priča podseća nas da svaki čovek može postati žrtva nerazumne mržnje i nasilja. Svoje predano traganje za pravdom i istinom u ovoj drami završavamo sa ubeđenjem da žrtve nisu iskupljene i da pravda nije i ne može biti zadovoljena.

Reditelj Savin ( kome je ovo dvanaesta režija u ovoj kući)potpisuje i izbor muzike, a u umetničkom timu su i Vesna Popović (scenograf), Jelena Stokuća (kostimograf) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor). Naredna izvođenja su 18. i 31. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)