IZVOR HUMORA UGRAĐEN U DELO: Istoričar umetnosti Savo Popović povodom monografije o Caji Radojčiću

M.A.K.

05. 10. 2023. u 17:17

MOGOGRAFIJU posvećenu vajaru i profesoru Slavoljubu Caji Radojčiću, trećem dobitniku nagrade Muzeja Cepter - "Stojan Ćelić, umetnik, teoretičar i kritičar, akademik", napisali su dr Ivana Simeonović Ćelić i Savo Popović.

ИЗВОР ХУМОРА УГРАЂЕН У ДЕЛО:  Историчар уметности Саво Поповић поводом монографије о Цаји Радојчићу

Foto privatna arhiva

- Kad ne želite da monografija posvećena umetniku o kom pišete i koga cenite - bude dosadni estetski ogled, onda je prava blagodet da ga poznajete - kaže Popović, istoričar umetnosti i dugogodišnji novinar našeg lista, povodom promocije ovog dela u Muzeju Cepter, i izložbe skulptura i  crteža ovog uglednog umetnika i dugogodišnjeg profesora Fakulteta likvnih umetnosti. - Poznanastvo sa Cajom Radojčićem se vrmenom pretvorilo u prijateljstvo. Da toga nije bilo ne bi mi bile poznate mnoge "izmotacije", pravi duhoviti hepeninzi, bilo kad smo zajedno odlazili na vajarske simpozijume, ili se sretali na izložbama drugih umetnika. Nezlobivo ciničan, "salonski" zajedljiv, on je zapravo tako otkrivao izvor humora koji je ugrađen u njegovo delo. Nastojao sam da tekst u monografiji odiše upravo tim karakterističnim Cajinim duhom, dakle da se isprepliću život i delo - kako to biva u stvarnom životu i da bude zanimljivo i uzbudljivo budućem čitaocu... A, upravo taj humor, koga je teško dosegnuti u ozbiljnom umetničkom delu, jeste ono što Radojčića karakteriše i izdvaja od njegovih savremenika.

Uz Popovića, o Radojčićevom opusu, na promociji u Muzeju Cepter,  govorili su i likovni kritičar Sava Stepanov i profesor na FLU dr Nikola Šuica.

Nezaobilazan i jedinstven

BEZ prethodnika i nastavljača, Radojčić ostaje usamljena, ali i nezaobilazna pojava na nekad jugoslovenskoj, danas srpskoj likovnoj sceni. Možda bismo mogli reći i na evropskoj, ako uzmemo u obzir da je više svojih dela (skulptura, crteža, grafika i kolaža), prodao u inostranstvu, nego u sredini u kojoj je stvarao i stvara - zaključuje Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?