SAHRANJEN JAGOŠ MARKOVIĆ: Veliki broj kolega i poštovalaca ispratio reditelja na večni počinak (FOTO/VIDEO)

Novosti online

27. 09. 2023. u 14:15 >> 15:26

POZORIŠNI reditelj Jagoš Marković sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

САХРАЊЕН ЈАГОШ МАРКОВИЋ: Велики број колега и поштовалаца испратио редитеља на вечни починак (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Z. Jovanović

Opelu i sahrani prisustvovali su članovi porodice, brojni glumci i drugi pozorišni poslenici, saradnici, prijatelji i poštovaoci.

Komemoracija u Narodnom pozorištu

Komemoracija Jagošu Markoviću održana je u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Na početku komemoracije emitovani su odlomci nekih od antologijskih predstava Jagoša Markovića poput "Pokondirene tikve", "Učenih žena", nakon čega su u čast neponovljivog stvaraoca svi dugo stajali, plakali i tapšali.

Direktor Narodnog pozorišta Svetislav Goncić poručio je, nakon minuta ćutanja, da još uvek niko ne može da poveruje da Jagoša više nema.

- Došao je iznenada i svojim talentom osvojio pozorište, a onda nas je tako iznenada i napustio. Kao u nekoj njegovoj predstavi. Po svom talentu bio je Mocart, ali je bio i Cezar po svim pozorištima koje je osvojio. Kod Jagoša je pozorište bilo strast, do poslednjeg atoma snage, do poslednjeg daha. Jagoševa umetnička duša je sada deo svih nas. Ovde, u njegovom Narodnom pozorištu, Jagoš Marković će postojati zauvek - kazao je Goncić.

Upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović istakla je da je Marković bio "jedinstven, pun života i zanosa":

- Jagoš je mnogo voleo glumce i njega su svi obožavali. Znam da bi želeo da danas svi zajedno slavimo pozorište - kazala je Vučković Manojlović.

Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozorišta, koji je bio Markovićev prijatelj 30 godina, kazao je da slavni reditelj ostavio "iza sebe grandiozna dela i onda otišao u večnost"

- Za BDP je bio mentor, naš otac i majka. U njegovu čast, večeras ćemo odigrati "Divlje meso". Danas se raskida veza sa svevremenim, jer je naš veliki Jagoš spajao i prošlost, sadašnjost i budućnost - kaže Radivojević.

Direktorka Drame Narodnog pozorišta Molina Fotez istakla je da se niko nije radovao tuđem uspehu kao što je to činio Jagoš Marković.

Jagoš Marković ispraćen je sa Velike scene Narodnog pozorišta uz video-podsećanje na rediteljeve naklone publici nakon uspešnih premijera za života.

Potom su okupljeni ustali i velikom majstoru pozorišta aplaudirali 10 minuta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (1)

ŠOK! Ne ide na EURO 2024 jer mu devojka previše dobro izgleda - pa je odlepio?! (FOTO/VIDEO)