MODNA POSTAVKA "TRANSFORMACIJE" U MUZEJU PRIMENJENE UMETNOSTI: Inspiracija slovenskom tradicijom

M.A.K.

06. 09. 2023. u 18:14

UZ miris lipe, majčine dušice i sena, folklorne zvuke i modne kreacije inspirisane kulturnim nasleđem slovenskih naroda, u Muzeju primenjene umetnosti, 6. septembra, otvorena je izložba "Transformacije".

МОДНА ПОСТАВКА ТРАНСФОРМАЦИЈЕ У МУЗЕЈУ ПРИМЕЊЕНЕ УМЕТНОСТИ: Инспирација словенском традицијом

Foto privatna arhiva

Postavku, čiji je podnaslov "Od slovenskih tradicija odevanja do savremenih kreacija", a autor Stanka Vauda Bančević, pratio je performans realizovan u saradnji sa "Beogradskom nedeljom mode".

Reč je o projektu, koji je kao svojevrsni kreativni odgovor na uniformisanost i bezličnost globalizma, pokrenula dr Andreja Rihter, predsednica Foruma slovenskih kultura, a podržalo naše Ministarstvo kulture. Uz Rihterovu, sinoć su se publici obratili Biljana Jotić, direktorka Muzeja primenjene umetnosti, Nenad Radujević, dirktor modnog studija "Klik", a izložbu će otvoriti ministarka Maja Gojković.

Foto privatna arhiva

 


Postavku čini ukupno 50 različitih autorskih radova slovenskih dizajnera, i to Nikolaja Božilova (Bugarska), Andree Pojezalove (Slovačka), Jelene Proković (Slovenija), Galine i Nikolaja Birjukova (Rusija), Nevene Ivanović (Srbija).Tu su i kreacije Denisa Dovalova (Češka), Ivane Murišić (Crna Gora, Jelene Holec (Hrvatska), Kinge Krola (Poljska) i Dragana Hristova (Severna Makedonija). Oni će se publici predstaviti sa
- Slovensko nasleđe nadahnjuje i vezuje, a namera nam je da transformišemo evropsku mapu originalnim modnim kreacijama, kao što smo uspeli da uradimo sa muzejima i romanima- ističe Andra Rihter.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)