KULTURA ĆE NAS ZBLIŽITI: Iranski ataše sa saradnicima posetio Kulturni centar Novog Sada

J. S.

01. 09. 2023. u 10:44

SRBIJA i Iran u budućnosti treba da prodube svoju saradnju u svim oblastima,a ponajviše u kulturi - naglasio je ataše za kulturu ambasade u Beogradu i direktor Kulturnog centra Islamske republike Irana Amir Purpezešk koji je sa saradnicima - urednikom časopisa NUR Aleksandrom Dragovićem i Bobanom Anđelković, saradnicom KC IR Iran - posetio Kulturni centar Novog Sada.

КУЛТУРА ЋЕ НАС ЗБЛИЖИТИ: Ирански аташе са сарадницима посетио Културни центар Новог Сада

KCNS

Ataše Purpezešk govorio je o specifičnostima Irana, njegovim prirodnim bogatstvima i etničkoj raznolikosti te države koja spada u prvih pet zemalja sveta kada je reč o ekologiji i zaštiti životne sredine. Iran, takođe, obiluje i brojnim turističkim znamenitostima i spomenicima.Jedan od mogućih vidova saradnje ogledala bi se u organizaciji Dana iranske kulture.

Na sastanku sa Sunčicom Marković, zamenicom direktora KCNS, dogovoreno je da se u ovoj novosadskoj ustanovi kulture naredne godine pokrene Međunarodni festival kaligrafije. KCNS inače već ima odnegovanu tradiciju prikazivanja iranskog filma.

Ovom prilikom na Tribini mladih u KCNS publici je predstavljen je časopis NUR koji od 1990.godine dva puta godišnje izdaje KC Islamske Republike Iran u Srbiji.Najnoviji tematski broj posvećen je kulturnoj baštini Irana, njegovim prirodnim lepotama i spomenicima pod zaštitom UNESKO-a. Predstavljena je 31 iranska pokrajina i najznačajnije arheološke, turističke, umetničke karakteristike te pokrajine.

Tokom ovog nesvakidašnjeg i ugodnog druženja publici su posluženi crni čaj, pistaći i orah kao deo nacionalne gastronomske tradicije.


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona