MEĐUNARODNI SKUP O MUZICI I PLESU: Naučnici iz deset zemalja okupiće se u SANU

V.V.S.

28. 08. 2023. u 11:56

U ORGANIZACIJI Muzikološkog instituta SANU, Odeljenja umetnosti SANU i Državnog konzervatorijuma Istanbulskog univerziteta, od 4. do 6. septembra, u prostorijama Srpske akademije nauka i umetnosti održaće se međunarodni naučni skup "Muzika i ples na osovini Istok-Zapad: Odnosi i mobilnosti".

МЕЂУНАРОДНИ СКУП О МУЗИЦИ И ПЛЕСУ: Научници из десет земаља окупиће се у САНУ

fot: Z.Jovanović

Na naučnom skupu, koji će se realizovati na engleskom jeziku, učestvovaće etnomuzikolozi, etnokoreolozi, muzikolozi, istoričari i antropolozi iz Srbije, Turske, Austrije,Nemačke, Severne Makedonije, Bugarske, SAD, Australije, Francuske i Velike Britanije.

Plenarno predavanje po pozivu održaće Džim Samson, vodeći autoritet u globalnoj muzikologiji, koji je u prethodnoj deceniji posvetio kapitalna dela muzičkim praksama Balkana i crnomorskih zemalja. Ovom prilikom govoriće o simboličkoj geografiji Istoka i Zapada polazeći iz muzičke i kritičke teorije. Iz različitih aspekata biće rasvetljena narodna muzika Vranja, izvođaštvo Roma u Srbiji, načini predstavljanja "turskog" u muzici južnoslovenskih zemalja, oscilovanje između Istoka i Zapada na primerima iz srpske umetničke i popularne muzike, problematizacija osmanskog nasleđa, muzika i ples u zapadnim dijasporama, a ponudiće se i nova teorijska tumačenja inspirisana temom simpozijuma.

Tokom skupa biće predstavljena skorašnja izdanja Muzikološkog instituta SANU, a svi učesnici imaće i radnu posetu Nacionalnom ansamblu "Kolo". U okviru pratećeg programa simpozijuma biće organizovan koncert "Zvučni pejzaži srpskog kulturnog prostora" u saradnji s Katedrom za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu - u ponedeljak, 4. septembra 2023, u Etnografskom muzeju, s početkom u 19 sati nastupiće ansambl "Tradicija viva". Ulaz će biti slobodan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu