KNJIGA "ALHEMIJA BOMBE" SLOBODANA BUBNJEVIAĆA: Istorija nuklearne ere i strah od atomske bombe

Lj.B.

25. 07. 2023. u 11:21

Naučni novinar, autor i ko-urednik „Nauke kroz priče“, Slobodan Bubnjevića, objavio je novu knjigu pod nazivom „*Alhemija bombe*“, koja preispituje kako je istorija razvoja nuklearnih oružja i reaktora izmenila savremenu civilizaciju.

КЊИГА АЛХЕМИЈА БОМБЕ СЛОБОДАНА БУБЊЕВИАЋА: Историја нуклеарне ере и страх од атомске бомбе

privatna arhiva

Koncentrisana na ovu dramatičnu temu, uz brojna naučnopopularna objašnjenja i detalje o tajnim naučnim projektima, knjiga istovremeno predstavlja sveobuhvatan prikaz razvoja nuklearnih tehnologija, prvi takav na našem tržištu, ali i jedan pregled mnogih zagonetki modernog sveta. Kroz „naučnopopularne lekcije sa špijunskim zapletima“, na putu od američkog projekta Menhetn u Drugom svetskom ratu do nuklearke Zaporožje danas, „Alhemija bombe“ otkriva kako strahovi od bombe i dalje neprimetno oblikuju našu svakodnevicu.

- Njihova imena, naime, izazivaju strah - navodi autor. - Nije neophodno da poznajete strukturu atomskog jezgra ili da razumete silinu lančane reakcije, dovoljno je samo da neko u prostoriji izgovori jednu od tih zastrašujućih reči – Hirošima, Černobilj, Fukušima – zli dusi nuklearne fizike odmah će izviriti iz mračnih uglova.

“Alhemija bombe” prikazuje uzbudljivu istoriju nuklearne ere kroz dvadeset takvih strašnih toponima – lokacija na planeti gde je korišćenje energije atoma ostavilo trajne ožiljke i preraslo u svojevrsne simbole savremenog doba. “Alhemija bombe” je sticajem okolnosti, izašla je uporedo sa filmskih hitom “*Openhajmer*” i prodaje se u knjižarama širom Srbije.

Kako izdavač navodi “pisana raskošnim stilom, krcata zanimljivim pričama, anegdotama i neočekivanim uvidima o savremenosti, “Alhemija bombe” čitaoca vodi na putovanje uzbudljivije od mnogih romana, tokom kog se smenjuju zgodne naučnopopularne lekcije sa špijunskim i akcionim zapletima”. Možda niste znali da je čuveni *Peace*, simbol mirovnih i hipi pokreta, originalno napravio dizajner Džerald Holtom za jednu od prvih kampanja protiv nuklearnih bombi i da predstavlja slova N i D, od naziva “nuklearno razoružanje” na engleskom. Ili da je francuski kreator Luj Rear dao naziv bikini dvodelnom kupaćem kostimu zbog nuklearne detonacije na istoimenom ostrvu, kao i da je lik Godžile, morskog čudovištva, izmišljen u Japanu nakon megatonske detonacije bombe Kasl Bravo. O ovim i drugim brojnim intrigantnim detaljima iz istorije nuklearne ere čitaoci mogu saznati u “Alhemiji bombe”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)