ZRNO ŽITA U MREŽI ŽIVOTA: Radovi akademika Dušana Otaševića na izložbi u Muzeju "Cepter"

M. Kralj

29. 06. 2023. u 17:10

CIKLUS radova akademika Dušana Otaševića - "Zrno žita" čini postavku u Muzeju "Cepter", a upravnik Galerije SANU i umetnik iza koga je pedeset samostalnih izložbi, inspiraciju za ova dela našao je u starogrčkim, eleusinskim misterijama, koje su se održavale u čast Demetre, grčke boginje zemljoradnje.

ЗРНО ЖИТА У МРЕЖИ ЖИВОТА: Радови академика Душана Оташевића на изложби у Музеју Цептер

Foto promo

Zato mu je glavni motiv zrno žita, koji razvija u raznim tehnikama - od kolaža, terakote, slika u kombinovanoj tehnici, do trodimenzionalnih instalacija.

- Neobična priča koju na ovoj izložbi razvija Dušan Otašević - o zrnu žita, Pitagori, šest tangrama i još o ponečemu - svoje poreklo ima u eleusinskim misterijama - ističe u katalogu profesor Jovan Čekić, dodajući da su ove kultne svetkovine u čast boginje Demetre i njene ćerke Persefone ustaljene oko 1500. godine pre nove ere i da su i dalje nedokučiva tajna naše civilizacije. - Boginja zemljoradnje, plodnosti i zaštitnica polja, Demetra je najčešće prikazivana sa snopom žitnog klasja. Otuda je i fokus ove izložbe upravo na zrnu žita, na onoj vrsti usredsređenosti koja otvara uvide u fluks postajanja i nestajanja, neprekidnu promenu, od smene godišnjih doba, preplitanja jednog i mnoštva, do smrti i vaskrsenja.

Na našoj likovnoj sceni, Otašević je prisutan još od 1965. godine, a na ovim radovima, umetnik čija su dela, inače, u svim našim značajnim institucijama i privartnim kolekcijama, zrno žita transformiše u tangram, koji svoje polazište ima u kineskoj slagalici iz vremena dinastije Sung. Ali, kako primećuje Čekić, Otaševićev tangram se razlikuje od klasičnog, jer on omogućava sklapanje neobičnih figura, poput koze, svinje, ali i same Demetre ...

- Na figurama tangrama tako se mogu naći dodatni upisi čije prisustvo čini vidljivim skrivene linije mreže života koja se u ovom slučaju plete oko zrna žita - zaključuje Čekić.

Foto promo

Pitagorino zrno

 

Traganje za smislom

KAO motivi u Otaševićevim radovima pojavljuju se džakovi u kojima se čuva žito, vetrenjače u kojima se melje, a tu je i tajna večera, na kojoj se ispred svakog učesnika nalazi zrno žita od terakote. Ova dela, kako navodi Čekić, posetioce navode da se zamisle nad tajnom života koja se ponekad skriva tek u jednom zrnu žita.

- Utoliko je svako promišljanje ili meditacija nad tim zrnom ono što otvara neobične preplete linija života u čije tajne možda nećemo u potpunosti proniknuti, ali za čijim smislom, uprkos tome, nikada nećemo prestati da tragamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave