KOMPOZITOR U REZIDENCIJI - ALEKSANDAR SIMIĆ: Program KNU "Tangente" u Jugoslovenskoj kinoteci

M. N. M.

27. 06. 2023. u 14:39

PROGRAMOM pod nazivom "Tangenta", koji sugeriše izletanje iz začaranih krugova svakodnevice, Kolarčeva zadužbina će u sredu, 28. juna u 18 časova u Velikoj sali Jugoslovenske kinoteke predstaviti internacionalno afirmisanog umetnika Aleksandra Simića kao svog "kompozitora u rezidenciji".

КОМПОЗИТОР У РЕЗИДЕНЦИЈИ - АЛЕКСАНДАР СИМИЋ: Програм КНУ Тангенте у Југословенској кинотеци

Mika Knežević

Veliki deo Simićevog opusa koji broji preko stotinu kompozicija za različite ansamble, od kamernih do simfonijskih, nastao je kroz period od oko tri decenije u saradnji sa institucijama poput Ujedinjenih Nacija, Vatikana, NASA, Stejt Dipartmenta, Ruske Federacije i Jad Vašema, i veoma često sa idejom stavljanja umetnosti u službu promocije mira, empatije i odgovornosti prema fizičkom i vremenskom prostoru koji delimo, redovno nesvesni potrebe da harmonizujemo različite pojedinačne interese nacija, religija i kultura.

Jedna od tangenti programa zakazanog za 28. jun jeste i izletanje iz prostora Kolarčeve zadužbine i saradnja sa komšijskom i sestrinskom institucijom kao što je Kinoteka. Publika će tokom razgovora sa Simićem, koji će ovom prilikom voditi novinar, esejista i književnik Muharem Bazdulj, imati priliku i da na bioskopskom platnu uživa u projekcijama odlomaka iz Simićevih dela kao što su In Memoriam, Under One Roof (Pod istim krovom), Missa Solemnior i "Grad u kome je stalo vreme".

Prisutni će takođe moći da se upoznaju sa idejama vezanim za ovu rezidenciju, a koje uključuju saradnju sa različitim umetnicima iz sveta muzike, književnosti, filma, baleta, a i nekim projektima vezanim za saradnju sa institucijama civilnog društva i onim koji će biti pre svega humanitarnog karaktera s obzirom na to da je Simić široj javnosti, osim po muzici, poznat i po predanom društvenom angažmanu.

- Nova i agilna uprava Kolarčevog narodnog univerziteta, na čelu sa Aleksandrom Pekovićem, koja se u proteklih godinu dana trudi da ovoj važnoj instituciji obezbedi uslove za jednu novu fazu njenog života i delovanja, veruje da Kolarac kao svojevrsni Genius Loci kulture glavnog grada ima jedinstven zadatak negovanja i podmlađivanja duha njegovih žitelja, i zato zajedno obećavamo da će ovo zdanje na Studentskom trgu broj 5 biti i ostati adresa sa koje dolaze i na koju stižu najvažnije vesti iz domena kulture, obrazovanja i umetnosti - ističe, komentarišući svoje postavljenje, kompozitor Simić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)