U OPKLADI SA ĐAVOLOM: Večeras premijera Geteovog "Pra(Fausta)" u Beogradskom dramskom pozorištu

V.V.S.

25. 06. 2023. u 13:46

POZORIŠNI dvojac Boris Liješević i Fedor Šili, pred novim su klasičnim naslovom i još jednim izazovom: premijerno izvođenje Geteovog "Pra(Fausta)" je u nedelju, 25. juna, u Beogradskom dramskom pozorištu.

У ОПКЛАДИ СА ЂАВОЛОМ: Вечерас премијера Гетеовог Пра(Фауста) у Београдском драмском позоришту

foto:D.Udovičić

Reditelj je se velikim uspehom, na istoj sceni, pre tri godine postavio "Čitača", a o ovom poduhvatu razmišljao je celu deceniju.

- Dramaturg Fedor Šili mi je otkrio "Pra(Fausta)", za kojeg je Breht rekao da je bolji od "Fausta", dok su Peter Štajn i drugi smatrali da nema umetničku vrednost. Komad ne samo da je aktuelan, nego će vremenom postajati sve aktuelniji. Kako se svet razvija i ubrzava, sve više će se prepoznavati u tome što je Gete pisao - ističe uoči premijere Boris Liješević. - To je taj svet koji stalno ide napred, hoće sve da razloži, u sve da pronikne, sve za sebe da prigrabi. A na kraju tog puta je ništavilo. Onda nastupa kriza, osećanje da je život promašen, kao da je čovek uludo proveo sve te godine obrazovanja, traganja. Sve ima, sve je probao, sve saznao, a jedina stvar koju nije iskusio je - ljubav.

Takav čovek, objašnjava reditelj, kad se suoči sa sobom, kad mu se učini da nema ništa, postaje teren za đavola:

- To baš i nije prodaja duše đavolu. Nije ni pakt. To je opklada. Ali, ulazak u opkladu ili bilo kakav dijalog s njim obično ne završava dobro. Đavo je produkt ovog sveta. Na početku izgleda kao da ga se ne treba bojati, da je mali... Iz te opklade, rvanja sa đavolom, obično stradaju neki drugi ljudi, oni do kojih nam je stalo. Nadam se da će doći vreme i za drugi deo, za "Fausta".

U predstavi se radnja dešava u vreme kada je tekst i napisan, ali sa asocijacijama na savremeno doba.

- Nekoliko puta tokom procesa bio sam pred izazovom koji me je stavljao na ivicu ponora. Razmišljao sam da ne bi trebalo ovo da radim. Kada je čuo šta ću da igram, Voja Brajović mi je rekao: "Da li si ti normalan? Ja sam to pokušao pre 20 godina u Narodnom pozorištu i izašao iz podele - otkriva Svetozar Cvetković, koji igra Fausta. - Drugom prilikom sam pitao mog idola Radeta Šerbedžiju zašto nikada nije radio Getea. Odgovorio je: "Nisam ja dovoljno dobar glumac za Getea". Ali, zahvaljujući Borisu i svima u glumačkom ansamblu shvatio sam da nešto možemo da napravimo, kao odraz onoga što je današnji Faust.

U ulozi Mefista beogradska publika gledaće gosta iz Zagreba Ozrena Grabarića:

- Boris mi je kazao da se Mefistova demonska narav ostvaruje s pozitivnom energijom i pokretač je važnih procesa u komadu. Ovaj Mefisto nije jedno konstantno lice, nego je metamorf, lice koje se menja. Jer, zlo dolazi u različitim oblicima, često ga je teško prepoznati. To je i jedna od ideja predstave - naglašava Grabarić.

Mirjana Karanović (Marta) već je sa rediteljem sarađivala u "Čitaču", a koliko je zadovoljna tim radom svedoči i njena izjava da bi u svakoj Liješevićevoj predstavi igrala bilo koju, pa i malu ulogu. Dramaturg Fedor Šili, koji se u brojnim Liješevićevim predstavama pokazao kao izuzetan saradnik i čijem angažmanu pripada veliki deo rediteljevog uspeha, ovim povodom objašnjava:

- Radili smo prvobitnu Geteovu verziju koju je pisao kada je imao dvadeset godina. To je zapravo fragment, pa smo dodali i neke delove "Fausta" da bismo ispričali celinu. Ali, zadržali smo suštinu i duh "Pra(Fausta)...

AUTORSKA EKIPA

U PREDSTAVI igraju i Ivan Tomić, Daniel Sič, Ivan Zarić, Iva Ilinčić i Stanislava Staša Nikolić. Pretpremijera predstave zakazana je za danas, a premijera dan kasnije na velikoj sceni teatra na Crvenom krstu. Komad je preveo Branimir Živojinović, scenograf je Aleksandar Denić, kostimograf Marina Sremac, kompozitor Stefan Ćirić, a za koreografiju i scenski pokret bila je zadužena Sonja Vukićević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori