PREMIJERNI "SKENDERBEG" U BUDVI: Plesna predstava Isidore Stanišić 27. juna u Crnoj Gori, a na jesen u Beogradu

V.V.S.

22. 06. 2023. u 14:09

PRVO izvođenje plesne predstave "Skenderbeg" Bitef dens kompanije (koncept,tekst,režija i koreografija Isidora Stanišić), biće na 27.juna u Budvi, na otvorenoj sceni između crkava.

ПРЕМИЈЕРНИ СКЕНДЕРБЕГ У БУДВИ: Плесна представа Исидоре Станишић 27. јуна у Црној Гори, а на јесен у Београду

foto: S. Dolašević

Za ovo ostvarenje muziku je napisao Vasil Hadžimanov, kostime je uradila Selena Orb,a izvođači su Uroš Petronijević, Jovana Grujić, Branko Mitrović, Vanja Halupa, Vladimir Čubrilo, Ina Ilievska i Isidora Stanišić.

- Predstava "Skenderbeg" je plesni traktat o herojstvu. Skenderbeg je bio heroj, ne onaj mitski, kakve srećemo u antičkoj kulturi, niti fiktivni super heroj iz savremene pop kulture, već stvarni ujedinitelj malih, potlačenih naroda u borbi za oslobođenje od velike imperijalne sile - ističe Isidora Stanišić.

Kako kaže autorka, oni koje smatramo herojima, utiču na formiranje naših ideala, a ideali određuju našu ličnost:

- Žrtvovanje sopstvenog interesa zarad dobrobiti drugog postalo je naivno i nepromišljeno. Herojstvo je misterija za nauku, jer ni psihologija, ni evolucionizam, ni neuronauke ne mogu predvideti ko i kada će biti spreman da odreaguje herojski. Logično, jer slobodu ne možemo determinisati. U trenutku kad smo nesigurni šta nam je činiti, odlučujemo između onoga što jeste i što bi trebalo biti. Taj trenutak nedoumice, jeste prilika da ugrabimo slobodu. Predstava postavlja pitanje ko su nama danas heroji i da li smo izgubili potrebu za njima? Da li smo mi slobodni ili samo nesvesni sopstvenog ropstva? - neka su od pitanja koje svojom predstavom postavlja Stanišićeva.

U koproduckiji sa budvanskim Grad Teatrom, Bitef dens kompanija je do sada realizovala tri plesne predstave ("Otelo", "Božanstvena komedija" i "Don Žuan", a potom je gostovala na Sceni između crkava sa predstavama "Ptice" i "Magbet", da bi sada, kroz saradnju sa Jadranskim festivalom igre predstavila publici novu, uzbudljivu plesnu produkciju , "Skenderbeg" - priču o herojstvu i mudrosti.

Premijera u Bitef teatru planirana je za novembar ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)