SAVINE SLIKE ZA VELIKI JUBILEJ: Šumanović za 50 godina Kulturnog centra Srbije u Parizu

Kulturni centar Srbije u Parizu već pola veka ima značajnu ulogu u jačanju kulturnih veza između Srbije i Francuske i pariskoj i francuskoj publici uspešno približava svu raznolikost i raznovrsnost srpske kulture, gradeći mostove i povezujući naše narode, institucije i pojedince.

САВИНЕ СЛИКЕ ЗА ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ: Шумановић за 50 година Културног центра Србије у Паризу

Foto: Goran Čvorović

To je sinoć poručila ministarka kulture Maja Gojković, otvarajući izložbu "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata", koja je organizovana u saradnji sa Galerijom Matice Srpske i Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog iz Novog Sada i kojom je ujedno započelo obeležavanje jubileja 50 godina ove naše kulturne institucije u Parizu.

- Veliki broj umetnika iz Srbije školovao se u ovom gradu i u njemu stekao svetsku slavu. Među njima, svojim darom i autentičnom slikarskom veštinom, Sava Šumanović zauzima počasno mesto, a njegovo delo verno simbolizuje povezanost kultura naših dvaju zemalja, Srbije i Francuske – istakla je ministarka.

Gojkovićeva je naglasila da i ova izložba svedoči o tome da je naša umetnost integralni deo svetske i evropske scene, i da je srpska kultura oduvek bila u dinamičnom odnosu sa drugim kulturama. Istakla je i da je Kulturni centar u Parizu jedna od najvitalnijih tačaka kulturne diplomatije Srbije, a istovremeno i polazna tačka mnogobrojnim mladim umetnicima ka svetski poznatim karijerama.

- Kulturni centar Srbije u Parizu čini da bolje upoznamo i više razumemo jedni druge i da zajedno negujemo tradicionalno prijateljstvo naša dva naroda – zaključila je miistarka kulture Srbije.

Na značaj ove institucije ukazao je i zamenik direktora za evropski Balkan pri francuskom ministarstvu za spoljne i evropske poslove Nikola Faj.

- Umetnost i kultura su važni mostovi između naše dve zemlje. Srbija je deo evropskog kulturnog prostora – kazao je između ostalog Faj, a onda i na srpskom jeziku dodao: - Živelo srpsko-francusko prijateljstvo.

Prisutnima su se obratili i direktorka Kulturnog centra Natali Beljanski Popović, kao i državni sekretar Goran Aleksić.

Sinoćni događaj u Kulturnom centru bio je rezervisan za visoke zvanice iz sveta politike i kulture, dok će večeras vrata biti otvorena za širu publiku. Među zvanicama je bio i ambasador Kine u Parizu Lu Šaje, s kojim je ministarka Gojković srdačno razgovarala. Proslavu su uveličali i diplomatski predstavnici Bangladeša, Albanije, Italije, Liberije, Kenije, Mauricijusa, Perua, Slovenije, Mađarske... U programu su učestvovali i pijanistkinja Anja Radinović i perkusionista Mamadu Traore.

Kulturni centar Srbije, preko puta Nacionalnog centra za umetnost i kulturu "Žorž Pompidu", poznatog Bobura, nalazi se na idealnoj poziciji za promovisanje naših umetnika, u srcu francuske prestonice. Ogroman broj Francuza, turista iz celog sveta i naših ljudi koji žive u Francuskoj svake godine posete srpsku "kulturnu ambasadu" u Gradu svetlosti.

Foto: Goran Čvorović

Ministarka kulture Maja Gojković i kineski ambasador Lu Šaje

Foto: Goran Čvorović

Posetioci

Foto: Goran Čvorović

Na otvaranju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024