NEMANJIN PEČAT STIŽE U ISTORIJSKI MUZEJ SRBIJE Bojić: Uspeli smo da ga dobijemo, uprkossaplitanjima i podizanju cene

M. Kralj

05. 05. 2023. u 17:54

PORED brojnih srpskih privatnih kolekcionara koji su nas sve vreme saplitali i dizali cenu pečatu velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić, Istorijski muzej Srbije, uspeo je, da preko svojih zastupnika, dođe do ovog za našu instituciju, državu i narod vrednog eksponata. Ovo je u kratkoj, ekskluzivnoj izjavi za "Večernje novosti", rekla dr Dušica Bojić, direktorka IMS.

НЕМАЊИН ПЕЧАТ СТИЖЕ У ИСТОРИЈСКИ МУЗЕЈ СРБИЈЕ Бојић: Успели смо да га добијемо, упркоссаплитањима и подизању цене

Foto IMS

Za naš muzej, ovaj izuzetan predmet, otkupljen je od aukcijske kuće Artemide aste iz San Marina, u čijoj ponudi se pojavio pre oko mesec dana. Reč je o olovnom pečatu iz druge polovine 12. veka, koji će nakon što bude donet u Srbiju, biti prvi originalni predmet iz nemanjićke ere u ovoj zbirci. Tada će o značaju ovog kulturno-istorijskog eksponata i detaljima njegovog otkupa javnost biti obaveštena na konferenciji za medije, koju će održati IMS.

Foto IMS

Vredan predmet iz 12. veka

Vrlo sličan olovni Nemanjin pečat, čuva se u Narodnom muzeju Srbije, a dobijen je kao poklon 1978. godine. Kada se na aukciji Artemde aste pojavio ovaj, koji je sada otkupljen, u IMS su, ulazeći u poduhvat njegove nabavke, konsultovali stručnjake Instituta za vizantologiju, Predraga i Ivanu Komatinu. Prema rečima Predraga Komatine, sa kojim je naš list kontaktirao kada se u javnosti pojavila vest o mogućem otkupu, iako na prvi pogled pečat deluje identičano sa onim u Narodnom muzeju, posle detaljnije analize uočena su izvesna odstupanja.

Spekulacije

AUKCIJU kuće Artemide aste, na kojoj se pojavio pečat Stefana Nemanje, od starta prate spekulacije. Kao i navodno "spasavanje" pečata uključivanjem u aukciju privatnih kolekcionara, čak i kad se znalo da na njoj, preko zastupnika, učestvuje IMS. Prema nekim informacijama u javnosti, cena je "nabildovana" na čak 6.000 evra. Za koliko je tačno novca otkupljen, znaće se kada stigne u Srbiju, i bude predstavljen na konferenciji u muzeju.

Ovaj vizantolog istakao je tada koliko je važno da ovaj predmet dospe u Istorijski muzej, koji baštini vladarske predmete, dodajući da on odgovara matrici, odnosno modelu Nemanjinih pečata:

- Na aversu pečat ima Sv. Stefana, porodičnog patrona Nemanjića, sa karakterističnim atributima, poput kadionice, kao i natpis na grčkom Sv. Stefan Prvomučenik. Na reversu je ime vlasnika, odnosno natpis, takođe na grčkom - Pečat Stefana velikog župana Nemanje. Svaki period vizantijske sigilografije ima svoje odlike. Prema svojim ikonografskim i epigrafskim karakteristikama, mogu se prilično precizno datirati. Ovaj, kao i ostali Nemanjini pečati, uklapaju se u karakteristike vizantijskih pečata 12. veka.

Na aukciju, preko zastupnika

NA aukcijska nadmetanja u svetu Istorijski muzej Srbije izlazi uz podršku Ministarstva kulture, ali i Ministarstva spoljnih poslova, i to uvek preko zastupnika. To su često naša diplomatska predstavništava koja učestvuju na aukcijama. Takva procedura je neophodna, jer bi drugačije bilo gotovo neizvodljivo, jer muzej podleže javnim nabavkama.

U poslednjih nekoliko godina putem aukcija, akvizicija i poklona, u Istorijski muzej Srbije je stiglo nekoliko veoma značajnih eksponata: pisma kraljice Natalije Obrenović, monogram kraljice Drage Obrenović i njen pečat (dar Miroslava Mlinara). Ali i zaostavštinu Ane Lunjevice, sestre kraljice Drage, koja obuhvata sva dokumenta i fotografije, koji su se zatekli u njenoj sobi, u stračkom domu u Švajcarskoj, gde je sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, provela svoje poslednje dane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar