BIBLIOTEKA U SMEDEREVU OBELEŽAVA 177 GODINA OD OSNIVANJA: Drugo srpsko čitalište posle beogradskog

Јелена Илић
Jelena Ilić

24. 04. 2023. u 09:56

NARODNA biblioteka u Smedereva obeležava 177 godina postojanja i rada.

БИБЛИОТЕКА У СМЕДЕРЕВУ ОБЕЛЕЖАВА 177 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА: Друго српско читалиште после београдског

Ilustracija/Foto: Nenad Zivanovic

Tokom cele nedelje biće priređen niz programa u čast godišnjice. Svečana akdemija je zakazan za utorak, kao i otvaranje izložbe „Rukopisna knjiga u bibliotekama fruškogorskih manastira“.

Prva biblioteka Smederevsko čitalište osnovana je 1846. godine. To je bila prva ustanova kulture u gradu i jedna od prvih javnih biblioteka u Kneževini Srbiji. Iz Smederevskog čitališta nastala je Narodna biblioteka Smederevo.

 Najveće stradanje doživela je prilikom eksplozije municije 1941. godine, kada je uništena zgrada i celokupan knjižni fond tadašnje Biblioteke.    

Danas je to jedna od najmodernijih i najuspešnijih biblioteka u Srbiji. Raspolaže fondom od 250.000 knjiga, časopisa, novina i  neknjižnog materijala i savremenom bibliotečkom opremom. Poseduje pet čitaonica, tri u enterijeru i dve letnje, sa ukupno 150 čitalačkih mesta. Godišnje se u Biblioteku upiše 8.000-10.000 članova.

 Narodna biblioteka Smederevo je od 1994. godine matična biblioteka za Podunavski okrug, i u njenoj sastavu je čak deset seoskih biblioteka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)