U SKUPŠTINI GRADA SNEŽANI PETROVIĆ SVEČANO URUČENA KAPOROVA NAGRADA: Slikarsko disanje sa Momom

Marina Mirković

17. 04. 2023. u 12:53

PRIZNANjE koje već 12 godina Zadužbina "Momčilo Momo Kapor" dodeljuje naizmenično književnicima i likovnim umetnicima juče je ponela slikarka Snežana Petrović, kojoj je ovu prestižnu nagradu juče u Skupštini grada svečano uručio Matija Bećković.

У СКУПШТИНИ ГРАДА СНЕЖАНИ ПЕТРОВИЋ СВЕЧАНО УРУЧЕНА КАПОРОВА НАГРАДА: Сликарско дисање са Момом

Novosti

Primivši iz ruku pesnika, akademika SANU i predsednika Upravnog odbora Kaporove zadužbine srebrnu plaketu sa motivom Momine školice, umetnica iz Novog Sada istakla je kolika je čast biti ovenčan nagradom koja nosi ime velikana, stvaraoca koji je imao dara da pisanom rečju i likovnim izrazom fantastično prezentuje suštinu života.

- Bio je majstor da uhvati ono večno u svakidašnjem. Momo Kapor je bio izuzetan stvaralac i kako volim da kažem, multidisciplinarni genije - istakla je šesta laureatkinja nagrade za likovno stvaralaštvo, Petrovićeva, pozivajući prisutne na svoju samostalnu izložbu "Neistraženi svet: Retrospektiva" u beogradskoj galeriji "Sanjaj".

- Znači mi ovo priznanje, pre svega jer se odnosi na ukupno moje stvaralaštvo. Do sada sam ponela mnoge nagrade, što u zemlji, što u inostranstvu, ali sve su se one odnosile na neke konkretne pojedinačne radove, a ova mi je još značajnija utoliko jer objedinjuje kompletan moj stvaralački opus - dodala je umetnica, izražavajući zahvalnost Zadužbini "Momčilo Momo Kapor" i celokupnom stručnom žiriju.

Taj je žiri, koji su činili Dejan Đorić, likovni kritičar (predsednik), Dragan Jovanović Danilov, književnik i likovni kritičar i galeristkinja Sanja Bjelanović Janković, jednoglasno doneo odluku da je ovogodišnja dobitnica nagrade "slikarka čija dela pripadaju umetničkom žanru figurativnog nadrealizma i fantastičnog slikarstva".

- Snežanu Petrović žiri smatra jednom od najboljih slikarki u Srbiji. Jedino je ona, kao profesorka, slikarka, crtačica i grafičarka, uspela da u bogatoj balkanskoj fantastičnoj figuraciji da nov i originalan doprinos - ističe se u obrazloženju koje je pročitao Dragan Jovanović Danilov.

Siguran sam da bi Momo bio oduševljen kada bi znao da je Snežana dobitnica nagrade koja nosi njegovo ime, rekao je, za "Večernje novosti", Danilov i dodao:

- Kod njih dvoje postoji jedno zajedničko duhovno, duševno i slikarsko disanje. Ta njihova ikonografija je veoma slična, mada je Snežana sklonija fantastici i jednom fantastičnom spiritualizovanju na svom slikarskom polju. Međutim, ono što ih povezuje jeste to što kod njih ne postoji nekakva, da tako kažem, puka faktografija, već i kod Snežane i kod Mome postoji jedno poetsko, lirsko prizivanje slikarskog prizora.

Žiri je zapisao i da se samo iz istorijske perspektive može razumeti delo Snežane Petrović, njena pozicija u evropskoj i srpskoj umetnosti kao pozadina njenog uspeha, i da je za laureatkinju "bilo tim teže da stvara u sredini koja ne zna za krajnje dosege fantastičnog".

Danilov se kratko osvrnuo i na lik i delo Mome Kapora, te "kompleksne ličnosti sa više umetničkih identiteta" i apsolutno izvanrednog crtača.

Ljiljana Kapor, osnivač Zadužbine i voljena supruga preminulog umetnika, istakla je da je Momo zasigurno uzor mnogim umetnicima, zbog čega je važno da posebno cenimo njihov rad i podstičemo ih da se razvijaju, damo im mogućnost da nesputano stvaraju i pokažu svoj raskošni talenat.

- Presrećna sam bila kada sam čula da je Snežana dobitnica, jer sam se upoznala sa njenim slikarstvom i potpuno sam sigurna da bi Momo da je živ za njenu monografiju pisao predgovor, kao što sam uverena i da bi on otvorio njenu predstojeću izložbu - rekla nam je Ljilja Kapor. - Ali, eto, i ovako ona živi kroz Momu i Momo živi kroz nju, i to je neka neraskidiva, trajna veza koju imaju, ta neka spona unutrašnjih senzibiliteta, koji jednostavno isijavaju i u slikama kojima se vraćate uvek - kako u Mominim, tako i u njenim.

Momo Kapor nije bio niti jedan dan mrtav, "razjasnio" nam je Matija Bećković već u prvoj rečenici, i obrazložio:

- Taj njegov neodoljivi raskošni dar, koji je usrećio tolike čitaoce i gledaoce, nastavlja da živi i traje sa nesmanjenom žestinom. Društvene mreže preplavljene su izvodima iz njegovih knjiga, ja čak verujem da među ovim mladim ljudima zaista ima i dosta onih koji ne znaju da Momo više nije među nama. Zadužbina se potrudila da sačuva ne samo njegovo delo već i one koje je on najviše voleo - umetnike, mlade ljude, to celo bratstvo, pa se, naizmenično, jedne godine sete nekog slikara, naredne nagrade nekog pisca, a svi su ti slikari i pisci neki njegovi pravi naslednici. Tako ne samo ono zbog čega je Momo živeo već ni ono čemu je posvetio sav svoj život neće umreti nikada. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

(UŽIVO) PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za