KLOVN KOJI JE POSTAO KRALJ FILMA: Omaž Feliniju u Jugoslovenskoj kinoteci

A. Popadić

10. 04. 2023. u 20:25

CIKLUS Velikani svetskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci, koji počinje danas i traje do 18. aprila, posvećen je jednom od najvećih - italijanskom reditelju i scenaristi Federiku Feliniju (1920-1993).

КЛОВН КОЈИ ЈЕ ПОСТАО КРАЉ ФИЛМА: Омаж Фелинију у Југословенској кинотеци

Federiko Felini / Foto Jugoslovenska kinoteka

Za jednog od najznačajnijih autora u istoriji sedme umetnosti u tekućoj 2023. vezuju se dve značajne godišnjice: tri decenije od njegove smrti i pola veka od njegovog kultnog filma "Amarkord".

U avanturu zvanu film, bivši klovn i scenarista za stripove Federiko Felini ušao je preko saradnje sa Robertom Roselinijem. Iako je bio pod snažnim uticajem neorealizma, ubrzo je potražio samostalni put, a sedmoj umetnosti ponudio nešto novo i drugačije. Tako se u rečnicima pojavio izraz felinesque, felinijevski, teško prevodiv, ali apsolutno prepoznatljiv.

- Klovn koji je postao kralj. Kralj filma. Večiti dečak Federiko Felini u svetu filma prepoznao je prostore apsolutne iluzije koje mu nisu ponudili cirkus i strip, njegove najveće ljubavi pre toga - pisao je početkom 2000-ih naš filmski znalac Dinko Tucaković.

Put ka zvezdama trasirao je već sa "Ulicom", za koju je dobio prvi od pet Oskara. Četiri "redovna" dobio je u kategoriji za najbolji strani film ("Ulica", "Kabirijine noći", "Osam i po" i "Amarkord"), kao i Oskar za životno delo.

- Govoriti o snovima je kao pričati o filmovima, jer filmska umetnost koristi jezik snova; godine mogu proći u sekundi i vi možete skakati sa jednog mesta na drugo. To je jezik napravljen od slike. A u pravom filmu svaki predmet i svako svetlo nešto znači, kao u snu - jedan je od Felinijevih čuvenih citata.

Objašnjavajući kako nastaju njegovi živopisni junaci, svojevremeno je rekao:

- Zašto crtam likove iz mojih filmova? Zašto skiciram njihova lica, noseve, brkove, kravate, torbice, način na koji osobe drže noge dok sede kada mi dolaze u posetu u moju kancelariju? Možda sam već i rekao da je to jedan način da gledam film u lice, da vidim kakav je tip, pokušaj da nađem nešto, čak i ako je malo na granici beznačajnosti, ali koje mi deluje da ipak ima veze sa filmom i posredno govori o njemu.

Tri decenije posle smrti, Felini je i dalje vitalan deo svetske kinematografije, a njegova dela neizostavna na vrhu svake iole relevantne liste najboljih filmova svih vremena. Za Felinija i njegovu vernu publiku kao tačne ispostavile su se njegove proročke reči: "Nema kraja. Nema početka. Postoji samo strast života."

NA PROGRAMU 12 NASLOVA

NA programu Kinoteke naći će se 12 Felinijevih naslova, po dva filma dnevno. Danas su na programu "Dangube" i "Ulica", sutra "Probisvet" i "Kabirijine noći". U sredu publiku očekuju "Bokačo 70" i "Sladak život", a u četvrtak "Đulijeta i duhovi" i "Osam i po". Posle trodnevne pauze, ciklus Velikani svetskog filma nastavlja se 17. aprila sa legendarnim "Amarkordom" i "Satirikonom". Ciklus, 18. aprila, zatvaraju "Grad žena" i "Felinijev Kazanova".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave