POHVALA LEVOJ RUCI: Izložba crteža "Dnevnik" Milete Prodanovića, u Galeriji "B2"

M.A.K.

07. 04. 2023. u 13:35

TEMA pete izlagačke Galerije B2 je vreme, a izložba "Dnevnik" Milete Prodanovića, koja će biti otvorena u subotu, 8. aprila, u 19 časova, svojevrsno je, kako piše u najavi, linijsko iscrtavanje vremena.

ПОХВАЛА ЛЕВОЈ РУЦИ: Изложба цртежа Дневник Милете Продановића, у Галерији Б2

Foto promo

Naime, u prethodne tri godine, od marta 2020, Prodanović je otpočeo novu rutinu - crtanje olovkama u boji u blokovima različitih dimenzija. Svaki nacrtani list ovog likovnog dnevika, koji trenutno broji više od hiljadu listova, popisao je inicijalima, a određene serije obeležio rednim brojevima. Izbor ovih radima naći će se pred publikom u "B2".

- Njegovu ličnost raskošne palete znanja, interesovanja, delatnosti i talenata - slikara, pisca, eruditu, esejistu, publicistu, kritičara, profesora, kroz umetničku, ali i neposrednu komunikaciju, decenijama je odlikovala izražena i intenzivna potreba ospoljavanja vlastitih doživljaja, utisaka, saznanja, razmišljanja, senzacija različitih vrsta - piše u katalogu Danijela Purešević. - Sredinom 2019. njegove životne okolnosti su se iznenada promenile. Bilo je nužno redefinisati mnoštvo dotadašnjih postulata. Posle izvesnog vremena, ulogu glavnog komunikacijskog medijatora preuzima Prodanovićeva leva ruka (setićemo se, kao daleke retoričke asocijacije, ali i kao svojevrsnog post scriptum-a, naslova njegove velike izložbe "Pohvala ruci", održane u Galeriji SANU, 1998. godine).

Prema rečima ove naše ugledne istoričarke umetnosti, crtežima je Prodanović objedinio svoja dva snažna kreativna toka - literarni i likovni, verbalno i vizuelno. Naime, svaki pojedinačni list kompozicijom podseća na rukopis ili knjigu, ali i na hibridnu umetničku formu koja sjedinjuje tekst i sliku u jedinstvenu celinu:

- Svoje celokupno iskustvo Prodanović je ovde očistio od suvišnog, od naracije, od parcijalnih jezičkih konvencija, svodeći ga na čistu supstancu. U ovom slučaju, ta supstanca jeste neuhvatljivi alhemijski amalgam koji daje smisao našem postojanju - zaključuje Pureševićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!