O FESTU IZ UGLA VELIKANA: Promovisana dva nova naslova u ediciji BGB

A. Popadić

05. 04. 2023. u 11:48

U OKVIRU edicije "Festovih 50" Biblioteke grada Beograda do sada je objavljeno sedam naslova, a juče su u Gradskoj biblioteci promovisana poslednja dva - "Goran Paskaljević: Velikan filmskog platna" autorke Tatjane Nježić i novo izdanje monografije "Hronologija Festa: Sanjati otvorenih očiju (1971-2022) Ivana Karla.

О ФЕСТУ ИЗ УГЛА ВЕЛИКАНА: Промовисана два нова наслова у едицији БГБ

Nježić, Ninkov i Karl / Foto A. P.

Do sada su, u maniru luksuznih monografija, objavljene knjige o Milutinu Čoliću, Nebojši Đukeliću, Dinku Tucakoviću, Emiru Kusturici i Milanu Vukosu, kao i 2012. prvo izdanje "Hronologije Festa".

Tatjana Nježić je kazala da je u svojoj knjizi o Goranu Paskaljeviću pokušala da predstavi "DNK njegove ličnosti i njegovog opusa". Delo ima nekoliko celina, a obuhvata tekstove svetskih autoriteta koji govore o Paskaljeviću, filmske kritike, intervjue, ali i njegove tekstove o drugim kolegama.

- Goran Paskaljević je, bez sumnje, gromada, naše kulturno dobro, iako je više bio priznat u inostranstvu nego ovde. Svojim umetničkim senzibilitetom prepoznavao je samu srž života i umeo da je pretoči u dijalog, scenu, kadar - napomenula je autorka.

Foto A. P.

Tekst potpisa

Karl je kazao da nije planirao novo izdanje "Hronologije Festa", ali se predomislio kada je održan 50. Fest, jer je poželeo da zabeleži i neke važne odluke koje su se donosile - da se festival održi i u doba korone.

- Ponovo sam se vratio tom rukopisu i dopisao izdanja koja nedostaju, od 2013. do 2022. Bila je to prilika i da još jednom pregledam ranije tekstove, da ih doteram i neke dopunim, kako bi imali jedinstven rukopis. Kao dodatak, kolega Dušan Cicvara je napravio popis svih filmova koji su ikada prikazani na Festu, od njegovog prvog do 50. izdanja - objasnio je Karl.

Autor se trudio da sažme sve ono najvažniji za svako izdanje, da zabeleži anegdote, goste festivala, ali i širi društveni i politički okvir u kome se Fest dešavao.

- Ko god bude istraživao Fest, ova knjiga, monografija, može mu biti polazna osnova. Naravno, ne može samo ova knjiga da bude dovoljna, jer ima toliko toga da se ispriča. To je festival koji je promenio nekoliko država, a opet je ostao i dalje najveći u Srbiji, koji i dalje ima najveći potencijal - ocenio je Karl.

O DVA SLOBODANA I MAKAVEJEVU

DIREKTORKA Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov smatra da je ta ustanova prava adresa za jednu ovakvu ediciju.

- Fest je više od festivala, on je i kulturna istorija Beograda, Srbije, istorija jednog vremena i svetske umetnosti. Knjige su izazvale veliku pažnju a verujem da će u budućnosti poslužiti kao okvir za svakog ko se bude bavio filmskom umetnošću - kazala je Jasmina Ninkov i najavila da su u pripremi još dva dela u ovoj ediciji, o Slobodanu Đurkoviću i Slobodanu Novakoviću, a u planu je i knjiga o Dušanu Makavejevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana