LAUREAT SELIMIR RADULOVIĆ: Na dan smrti Dušana Vasiljeva u Kikindi uručena književna nagrada koja nosi njegovo ime (Foto)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

27. 03. 2023. u 16:15

U Kikindi je danas uručena književna nagrada "Dušan Vasiljev“ koju, sada već tradicionalno, dodeljuje Grad za najbolju knjigu na srpskom jeziku u protekloj godini.

ЛАУРЕАТ СЕЛИМИР РАДУЛОВИЋ: На дан смрти Душана Васиљева у Кикинди уручена књижевна награда која носи његово име (Фото)

Foto: R. Šegrt

Među 124 pristigla naslova žiri je kao najbolji odabrao knjigu pesnika Selimira Radulovića „U carstvu vetrova aramejskih“ („Laguna“). Priznanje se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Uručena je na dan smrti pesnika čije ime nosi, na svečanosti u Gradskoj kući.

- Sve nagrade i priznanja su, kako kaže Sveti Pavle, kao cvet livadski, traju jedan dan. Ima pesničkih i književnih nagrada kao što je ova, i u tom smislu sam zahvalan žiriju, koje priređuju čoveku radost, makar na tren. Da zna da mu ruke nisu raslabljene i da mu snaga nije oduzeta – rekao je Rdulović u svojoj besedi.

Odluku o nagradi doneo je žiri u kojem su bili: Radovan Vlahović, predsednik, dr Zoran Đerić, potpredsednik, i Đorđe Pisarev, član. Đerić je rekao da je za priznanje konkurisalo najviše romana, a da se među pesničkim knjigama u startu izdvojila Radulovićeva pezija, jer je po svemu drugačija od tekuće produkcije.

O KIKINDI

- Za ovaj grad veže me sećanje na tri prijatelja sa kojima sam stasavo kao intelektualac, a to su Raša Popov, Spasoje Grahovac i Nedeljko Radlović, koji nisu među živima. Svaki od njih, na svoj način, primerom i gestom, uzvratili su pažnju onda kada se u meni kidalo i drešilo. Zahvalan sam i prijateljici Nadi Vasičin (bila je sekeratrka Udruženja Matice srpske u Kikindi, prim.aut.) na organizovanim divnim promocijama u ovom gradu – rekao je Radulović.

- Knjiga je religiozna u pravom smislu, oslonjena je na Bibliju i na literaturu koja je vezana za istoriju književnosti i za velika imena na koja se poziva, citira ih ili parafrazira. Radulović je poslednjih dvadesetak godina stekao reputaciju autora dugih pesama, koje imaju obeležje koja ga odvajaju od tekuće pesničke produkcije. S druge strane, uočljiva je bliskost i veza sa poezijom Dušana Vasiljeva, a to je posvećenost čoveku, bogu, misao koja je stalno između neba i zemlje, sumnja u sve oko nas, aistovremeno postoji i vera koja sve što se radi opravdava i na kraju nagrađuje. Radulović je zaista pokazao da je njegova knjiga istovremeno i stara i nova, stara što se vraća večitim temama, a nova jer ima sasvim drugačiji pristup onom što smo učili kroz hiljadu godina naše civilizacije – objasnio je Đerić.

U obražloženju svoje odluke žiri navodi da je za ovu, kao i za prethodne Radulovićeve knjige potrebno poznavanje biblijskog konteksta, prepoznavanje biblijskih priča, likova i događaja iz drevne istorije.

O VASILjEVU

- Bio je dete koje je usnulo u svojoj 24. godini darivalo je srpsku književnost lepim pesničkim, pripovednim i dramskim uzdarjima. Život je proveo u nevremenu, prva dva desetljeća dvadesetog veka, koje, bez ostatka, podsećaju na prva dva desetljeća ovog veka – nadahnuto je besedio Radulović.

- Zato i knjiga „U carstvu vetrova aramejskih“ ima nekoliko pouzdanih vodiča. Najpre, na koricama je indikativan tekst episkopa bačkog dr Irineja, koji svedoči da je Radulović među srpskim piscima najbolji poznavalac monaške i asketske literature, a kao pesnik, on je jedini koji vidi nevidljivo – obrazložio je žiri.

Zamenica gradonačelniak Kikinde Dijana Jakšić Kiurski naglasila je da je za grad važno što je nagrada odavno prevazišla lokalni karakter.

- Ona danas zaslužuje i doživljava respekt nacionalnog priznanja. Dodelo, ove nagrade želimo da se, na neki način, odužimo Dušanu Vasiljevu i da mu ukažemo priznanje za sve ono što je ostavio za svoje 24 godine, a to je neizbrisiv trag u kljiževnosti – rekla je Jakšić Kiurski.

Na dan smrti pesnika Gimnazija u Kikindi koja nosi njegovo ime obeležila je 165 godina postojanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)