SKULPTURE ĐORĐA ARNAUTA U MUZEJU HERCEGOVINE: Praistorijsko i sadašnje u - terakoti

M. Kralj

20. 03. 2023. u 14:01

OKO 20 skulptura nastalih u terakoti profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Trebinju, beogradskog vajara Đorđa Arnauta, čine postavku koja je otvorena minulog vikenda u Muzeju Hercegovine.

СКУЛПТУРЕ ЂОРЂА АРНАУТА У МУЗЕЈУ ХЕРЦЕГОВИНЕ: Праисторијско и садашње у - теракоти

Foto promo

Umetnik koji se poslednjih godina uglavnom bavi terakotom, za temu ove izložbe izabrao je obelisk, među eksponatima mogu se prepoznati i asocijacije na stećke. Na otvaranju je, kako prenose tamošnji mediji, direktorka u Trebinju Ivana Grujić istakla kako Arnaut ima neobičan likovni izraz. O njegovim vajarskim radovima, između ostalog, je rekla:

- Profesor je izabrao interesantan ciklus, gde su skulpture u pečenoj zemlji, odnosno terakoti, pokušavajući da spoji ono praistorijsko sa današnjim, tako da na njegovim skulpturama imamo simbole koji se javljaju od ranih civilizacija, ali i savremeni izraz.

Otvarajući izložbu, dekan Akademije likovnih umetnosti u Trebinju, Veselin Brković, podsetio je kako je Arnaut tokom decenija stvorio bogat i raznovrstan opus, kao i da je visoko vrednovan od stručne javnosti. Prema njegovim rečima skulpture ovog autora karakteriše izrazita telesnosti, ali da svojom konceptualnom širinom, Arnautova dela odbijaju da se podrede jasnim stilskim određenjima.

Inače, Arnaut je do sada imao 47 samostalnih izložbi i 12 autorskih projekata. Učestvovao je na više 500 kolektivnih izložbi, 54 saziva kolonija, simpozijuma i likovnih radionica, dok mu se više dela nalazi u javnom prostoru i zbirkama i kolekcijama muzeja i galerija u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj i Rumuniji.

Foto promo

Sa otvaranja, Arnaut, Veselin Brković i Ivana Grujić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju