"PEČAT VAROŠI" ZA ČETVORO PESNIKA: Uručena nagrada "Prolećnih Brankovih dana“ u Sremskim Karlovcima

J. S.

15. 03. 2023. u 14:54

U KARLOVAČKOJ gimnaziji, najstarijoj u srpskom narodu (osnovanoj 1791) danas je na manifestaciji "Prolećni Brankovi dani“ uručeno pesničko priznanje "Pečat varoši sremskokarlovačke“ koje ova manifestacija tradicionalno dodeljuje za najbolje pesničke knjige na srpskom jeziku.

ПЕЧАТ ВАРОШИ ЗА ЧЕТВОРО ПЕСНИКА: Уручена награда Пролећних Бранкових дана“ у Сремским Карловцима

Brankovo kolo

Priznanje je dobilo četvoro pesnika: Perica Markov, Julija Kapornjai, Maja Belegišanin Ivanović i Slobodan Jović.Nagradu im je uručio Nenad grujičić, predsednik „Brankovog kola“. U ime nagrađenih, pesnikinja Maja Belegišanin Ivanović pored ostalog kazala je da su pesnik - romantičar Branko Radičević, od koga je krenulo jedno novo i drugačije pevanje,kao i grad Sremski Karlovci, neprocenjivo važni za srpsku istoriju, kulturu i književnost.

 Na svečanom otvaranju promovisan je novi, 125. broj upravo štampanog lista "Branko" koji su priredili đaci i profesori Karlovačke gimnazije.Glavna urednica lista i profesorica srpske književnosti, Maja Rogač Stančević predstavila je darovite mlade pesnike, pisce i saradnike: Jelenu Gavrilović, Sandru Petković, Mihajla Dragoljuba Mijatovića, Danila Jovanovića, Tijanu Doroški, Janu Spasić i Isidoru Ignjatov, koji su nadahnuto govorili i čitali svoje radove.

Na početku i na kraju svečanosti nastupio je đački hor Karlovačke gimnazije sa kultnom „Himnom karlovačkih đaka“, i dirigentom Rastkom Pavlovom, profesorom muzike u ovoj  gimnaziji. Dramska umetnica Danica Petrović premijerno je interpretirala dve antologijske Brankove pesme "Molitva" i "Vragolije".

Zatim je mlada operska pevačica Adriana Petrovski sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klavirskoj pratnji profesorke Maje Grujić izvela pesmu Koštane  „Stameno, mori Stameno“ iz čuvene  opere Petra Konjovića. Nastupila je i mlada etno-grupa „Vila“ iz Novog Sada sa numerom iz naše bogate baštine.

Na manifestaciji će biti obeleženo i trideset godina od smrti Desanke Maksimović, koja je u više navrata pohodila „Brankovo kolo”, Stražilovo i Sremske Karlovce.Programi „Prolećnih Brankovih dana“ koji će trajati do 28.marta, uvod su u dvestotu godišnjicu rođenja Branka Radičevića koja će biti obeležena naredne godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati